Så pressas hyrorna upp flera tusen med konceptrenovering
(UPPDATERAD). Över 190 000 kommunala lägenheter har sålts sedan år 2000, visar Hem & Hyras granskning. Sedan snart 10 år tillbaka köps husen framför allt av stora privata värdjättar som köper när allmännyttan vill få loss pengar för att renovera och bygga nytt. Konceptrenovering eller styckvis renovering är en vanlig benämning på modellen. Lägenheterna får högre standard och hyran höjs när flyttlassen går – eller om en hyresgäst vill ha renoverat. Så gör de flesta större privata aktörer numera. Det handlar exempelvis om att golvmattor byts mot parkett, nya kök, nya vitvaror, helkaklade badrum och diskmaskin och tvättmaskin som standard.
Konceptrenovering höjer hyrorna
Affärsidén driver upp hyrorna. Som exempel kan nämnas området Bojsenburg i Falun där en nyrustad trea på 77 kvm har en hyra på 8 784 kr/månad.
När kommunala Kopparstaden renoverar hus i samma område, byggda på 1970-talet, blir det inte alls lika dyrt. Och då byter de ändå avloppsstammar och gör annat genomgripande underhåll. Standarden i lägenheterna är i princip likvärdig med SBB:s – men hyran cirka 1 000 kronor lägre: 7 743 kronor, enligt hurvibor.se.
En nyrenoverad SBB-tvåa på 65 kvadrat i Bojsenburg ligger ute på sajten homeq.se för 8 064 kronor i månaden. De orenoverade har en hyra på mellan 5 300 och 5 631 kronor, enligt Hyresgästföreningens statistik.
Över 1500 kronor högre hyra i samma område
I Luleå har kommunala Lulebo de senaste 10 åren sålt drygt 5 000 lägenheter till olika privatvärdar. Omkring 1 200 av dessa har konceptrenoverats hittills, enligt Roger Enbom, förhandlare på Hyresgästföreningen region Norrland.
– Renovering är bra. Men alla konceptrenoverar med eller mindre. Minst 50 procent av det senaste årets påkallade förhandlingar i Norrland har handlat om det. Värdarna vill ofta fördubbla hyran, säger Roger Enbom.
En trea i Luleå på drygt 80 kvadratmeter som är orenoverad kostar 6 060 kronor i månaden medan en likadan i samma område kostar 8 650 kronor i månaden efter totalrenovering. Hela 43 procent dyrare.
– Det känns inte bra. Alla vill inte ha helkaklat badrum, tvättmaskin, torktumlare och dyra kök. Vi hade hellre sett att man hållit standarden på en vettig nivå, det är ju hyresgästen som får betala. Lägenheter med rimlig hyra riskerar att försvinna säger Roger Enbom.
Hyresgästföreningens förhandlare i Norrland har stora problem med fastighetsägaren Heimstaden. Företaget har renoverat mycket de senaste åren. En fördubbling av hyrorna är mycket vanliga. Det har varit så höga höjningar att förhandlingarna strandats när det gäller ett antal lägenheter. Det har i sin tur inneburit att Heimstaden kunnat sätta hyran på egen hand.
– Vi kommer inte överens. Det är den bistra verkligheten. I stort sett varannan lägenhet som renoveras i norra Sverige blir för dyr för väldigt många, säger Roger Enbom.
Heimstaden: Vi möter en efterfrågan
Det håller inte Heimstadens ledning med om. Det handlar om en långsiktig affärsstrategi som blir tydlig i Norrland.
– Vi vill i första hand ha lägenheter med normal standard. Bostäder som det stora flertalet har råd att bo i. Men vi har också en efterfrågan på lägenheter med hög standard. Vi behöver med andra ord båda delar. säger Patrik Hall, VD på Heimstaden.
Men lägenheter med billig hyra blir färre på grund av renoveringarna?
– Ja, vi för att möta efterfrågan måste vi ta av det gamla beståndet. Men vi tar inte allt. Tvärtom diskuterar vi snarare hur mycket vi ska ta. 10, 15 eller kanske 20 procent. Oavsett ska vi ha produkter över hela spektret.
Hyresgästföreningen, HGF, förhandlar alla lägenheter med förhandlingsordning, FO, vilket är cirka 90 procent. En hyresgäst har rätt att säga upp FO och förhandla med värden direkt. Görs en standardhöjande renovering i en lägenhet med FO ska den nya hyran förhandlas. Men kommer värden inte överens med HGF inom tre veckor kan värden frångå förhandlingen och sätta hyran själv ändå. När nästa hyresgäst flyttar in och skriver under kontraktet, godkänns därmed den nya hyran.
Ett exempel på konceptrenovering: Trägolv i alla rum, kakel och klinker i badrum, nytt kök, hög standard på vitvaror och lägenheten, 3:a på 80 kvadratmeter, är som ny. Hyran höjdes från 5 300 kronor till 10 500 kronor i månaden.
Fördelar: Fler fräscha lägenheter att tillgå.
Inga överraskande renoveringar med chockhöjda hyror.
Egen bostad renoveras sällan.
Nackdelar: Ofta kraftigt höjda hyror.
Färre lägenheter med låga hyror.
Risk för ”socioekonomisk” segregering i hus och område.
Fördelar: Större möjlighet att själv sätta hyresnivåerna.
Behöver inte evakuera hyresgäster under en renovering.
Höjer fastighetsvärdet snabbt.
Smidigt med standardiserad mall.
Nackdel: Kan bara renovera en bostad i taget.
1. En hyresgäst i en orenoverad lägenhet flyttar ut.
2. När lägenheten är tomställd totalrenoveras den. Kök byts ut, badrum helkaklas, nya väggar och golv. Avloppsledningar i badrummet byts. Ofta renoveras hela den vertikala stammen i huset genom så kallad relining.
3. När nästa hyresgäst får nycklarna så har hyran höjts med uppemot 50 procent.