Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”
I reda pengar innebär hyreshöjningen 480 kronor mer i månaden för den som har en månadshyra på 9000 kronor. Hyresgästen Raga Ali i Sävja är på väg hem i snöslasket. Hon ropar till när hon får höra om sin nya hyra.
– Det blir för mycket! Allt har gått upp i pris, men vår lön är densamma. Hur ska pengarna räcka till? Många pensionärer stannar hemma för de har inte råd med busskort, säger Raga Ali, som inte vill vara med på bild i tidningen. I dag har hon en månadshyra på 8000 kronor för en trea.
Hon jobbar inom vården medan hennes man är pensionär. Han är även sjuk och i behov av dyra mediciner, berättar hon.
– Jag jobbar och tar hand om honom samtidigt – vi har inte råd med hemtjänst.
5,3 procent ligger marginellt över rikssnittet för hyresöverenskommelserna 2024, som är på 5,14 procent.
– Det är väldigt mycket pengar för många hyresgäster. Men det här var det bästa vi kunde åstadkomma utifrån den situation som råder – det allmänna ekonomiska läget, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Lena Jansson Nordin.
”Heta diskussioner emellanåt”
Uppsalahem gick in i förhandlingarna med ett yrkande på 10,5 procent. Lena Jansson Nordin beskriver förhandlingsklimatet som ”tufft men bättre i år än tidigare”.
– Vi är ju två parter som företräder väldigt olika intressen så visst uppstår det heta diskussioner emellanåt.
Enligt Lena Jansson Nordin var det nära att parterna inte kunde enas och att den centrala hyresmarknadskommittén, CMK, skulle behöva gå in och medla. Hon är glad att Hyresgästföreningen och Uppsalahem kunde träffa en överenskommelse innan det behövde gå så långt.
– Jag tror att utfallet i CMK hade blivit ännu högre. Det här var ett sätt att rädda så mycket som möjligt till hyresgästerna, säger hon.
Uppsalahem: 5,3 procent är för lite
Uppsalahems vd Mattias Tegefjord är glad över att ha träffat en uppgörelse, men desto mer bekymrad över nivån på 5,3 procent. Bostadsbolaget skulle behöva få in ännu mer pengar i hyresintäkter för att täcka upp för kostnadsökningarna, enligt honom.
”Jag förstår att en del hyresgäster kan få en besvärlig ekonomisk situation och jag känner verkligen med dem. Situationen är densamma för boende i alla upplåtelseformer och samhället i övrigt”, skriver han i ett mejl.
För ekonomiskt utsatta hushåll finns det bostadsbidrag och försörjningsstöd att söka, poängterar han:
”Vi ska eftersträva en rimlig hyressättning men som fastighetsägare kan vi inte ensam ta ansvar för alla hushåll på marginalen”.
Höjningen på 5,3 procent gäller för Uppsalahems hyreslägenheter med två undantag: Hyrorna i Frodeparken höjs med 3,3 procent från den 1 april. Anledningen till att hyresgästerna där får en lägre höjning är att deras hyror låg högre från början, enligt Lena Jansson Nordin.
Hyrorna för Studentstaden höjs med 4,8 procent från den 1 februari.
Hur blev hyran hos dig? Se om du hittar din hyresvärd på vår lista!