Hyrorna för nya bostäder skjuter i höjden

Nyheter Trots farhågor har hyrorna inte stigit på grund av den nya lagstiftning som infördes för drygt fem år sedan. Däremot har hyrorna i nyproducerade lägenheter skjutit i höjden – men av andra anledningar. Se grafik.
Foto: Wikimedia commons

Boverket har på regeringens uppdrag följt upp vilka effekter den nya lagen för kommunala bostadsbolag som infördes 2011 har fått.

Farhågorna om att hyrorna skulle skjuta i höjden på grund av de allmännyttiga bostadsbolagen numera ska drivas affärsmässigt har kommit på skam. Tvärtom så har hyresutvecklingen för de flesta hyresgäster följt ökningen av disponibel inkomst, visar Boverkets statistik.
En annan nyhet i den nya lagen 2011 var att allmännyttans hyresnormerande roll försvann. De privata värdarna skulle inte längre behöva följa hyresutvecklingen för det kommunala bostadsbolaget på orten. Privatvärdarna skulle förhandla på egna meriter, hette det då.
Boverkets rapport visar att skillnaderna i hyreshöjningar mellan allmännyttan och de privata värdarna har minskat – tvärtemot farhågorna.

Läs ocksåRimlig hyra villkor för investeringsstöd

I rapporten konstateras också att även om allmännyttans normerande roll formellt är borta så finns den kvar – åtminstone på vissa håll i landet. Inte på grund av ett eget agerande utan på grund av att Hyresgästföreningen verkar vilja förhandla hyrorna med allmännyttan först innan man gör det med de privata fastighetsägarna.

Enligt Boverkets statistik som omfattar 215 orter så är det med Halmstads fastighets AB som undantag, enbart på mindre orter som Hyresgästföreningen inte börjat med att förhandla med det kommunala bolaget.

För hyresgäster som bor i en nyproducerad lägenhet är förändringarna desto större de senare åren. Där har hyrorna ökad mycket mer än de disponibla inkomsterna. Men det går inte att koppla till den nya lagstiftningen, enligt Assar Lindén, utredare på Boverket.

Läs ocksåTung vd-grupp vill ändra hyressystemet

– Det handlar om att andra faktorer såsom produktionskostnader och om det finns några statliga subventioner, säger han.

Hyresutvecklingen i nyproduktion är inte hållbar. Byggandet har alldeles för länge ensidigt skett i attraktiva lägen med en betalstark målgrupp. Det menar Pär Svanberg, bostadspolitisk expert på Hyresgästföreningen, som vill hoppas på att trenden är bruten.

– Det tycks finnas ett större intresse att pressa kostnaderna. Exempelvis Sabos kombohus och de så kallade Stockholmshusen. Investeringsstödet till billiga hyresrätter kommer också göra sitt till, säger Pär Svanberg.

Läs ocksåKraftigt höjda hyror i nyproduktion

Läs också Fler avkastningskrav med nya lagen Boverket: Allmännyttan är affärsmässig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.