I 17 år har de bott hos kärnkraftverket – nu måste de flytta
Familjen Bergmanis hus ligger 500 meter från kärnkraftverket i Barsebäck. Huset är på 110 kvadrat och hyran är 4 800 kronor i månaden. Det är ett fast avtal och i det ingår att paret ska sköta huset som det vore deras eget. Enligt Ewalena Bergmanis trivs de och vill bo kvar trots att det kan bli en bullrig miljö.
− Vi har investerat både pengar och känslor i huset. Vi bryr oss inte om att det kommer att bli stökigt under rivningen av Barsebäck. Det har vi framfört till hyresvärden.
Rivningen av Barsebäck är en process som beräknas ta tio år. Det innebär att det under en längre tid kommer att vara störningar i form av buller och en ökad trafik till och från anläggningen. Därför beslutade Sydkraft Nuclear Power AB att säga upp kontraktet.
När paret Bergmanis fick brevet med uppsägningen förra sommaren kontaktade de sin värd. De ville bo kvar och hänvisade till besittningsskyddet. Eftersom paret bestred uppsägningen tog värden ärendet till hyresnämnden i Malmö som fick medla mellan parterna för att nå en frivillig lösning. Nu har parterna kommit överens om att hyresavtalet är uppsagt från och med den 31 december 2020. Men paret har fått uppskov med avflyttning till den 31 december 2022.
Ewalena Bergmanis är kluven till förlikningen i hyresnämnden.
− Jag trodde de skulle höra båda sidor men vi fick bara en lösning presenterad. ”Är ni nöjda med detta?” Efter 20 minuter var allt klart. Samtidigt kan jag tycka att det var bra med en förlängd avflyttningstid.
Ni har bott här sedan 2004. Hur har det varit att bo 500 meter från ett kärnkraftverk?
− Vi märker inte att vi bor granne med ett kärnkraftverk. Vi har aldrig tänkt så. Om olyckan skulle vara framme är ju hela Skåne i fara, så nej vi har inga betänkligheter om det. Vi trivs bra här. Det är nära till havet. Nära till Löddeköpinge. Här finns många människor vi tycker
om.
Vad händer nu?
− Vi har letat bostad varje dag sedan vi fick uppsägningen men under rådande omständigheter i en tid av pandemi har det varit svårt att hitta något. Det är ironiskt att när vi har flyttat ut kommer huset att stå tomt. Det är ingen som ska flytta in.
Totalt har Barsebäck tre hyresgäster som berörs av rivningsplanerna och värden har nått en överenskommelse med samtliga. Sydkraft Nuclear Power AB presskontakt, Torbjörn Larsson, har svarat på Hem & Hyras frågor per mejl:
Paret Bergmanis säger att de gärna vill bo kvar trots det buller och stök som kan uppstå när verket rivs. Varför valde ni ändå att säga upp dem?
− Det har inte funnits något val. Vi anser att det är olämpligt att bo intill en kärnteknisk anläggning då den ska monteras ned och rivas, och därför har hyresgästerna sagts upp.
Har ni erbjudit dem en annan bostad eller hur tänkte ni kring det?
− Vi går inte in på detaljer i de överenskommelser som träffats med berörda hyresgäster.
Hur kommer det sig att Barsebäck också blev en hyresvärd?
− Sydkraft köpte marken 1965 för att bygga ett nytt kärnkraftverk. Säljare var greve Ian Hamilton.
Vad händer med husen efter rivningen av Barsebäcks kärnkraftverk?
− Just nu har vi fullt fokus på att genomföra nedmontering och rivning på ett säkert och effektivt sätt. Det finns inga beslut på markens framtida användning eller vad som händer med de byggnader som inte ingår i befintlig rivningsplan.