Annons

I behov av hjälp? Tänk på det här när du söker stiftelser och fonder

Nyheter Är din ekonomi så pressad att du funderar på att söka hjälp från stiftelser och fonder? Här finner du svar på de vanligaste frågorna.
miniräknare, fondhjälp
Foto: Magnus Liam Karlsson

För att klassas som ekonomiskt behövande enligt Skatteverkets normer ska din inkomst ­understiga fyra prisbasbelopp per år. Ett prisbasbelopp är 2024 satt till 57 300 kronor. Det innebär att en ensamstående person får ha en årsinkomst på 229 200 kronor. Om fler bor i hushållet utökas gränsen med ett prisbasbelopp. Ensamstående med ett hemmaboende barn kan alltså ha en sammanlagd inkomst på 286 500 kronor. Besparingar på ett prisbaslopp brukar också vara okej. Däremot har sällan den som äger sitt boende möjlighet att få hjälp från stiftelser och fonder för behövande, även om det i delar av landet kan innebära lägre boendekostnader att bo i villa eller bostadsrätt. Föreningen FVO har gjort en snurra där du själv kan räkna ut om du kan anses vara behövande.

Vad krävs?

I de allra flesta fall krävs ett svenskt personnummer. Så kallade papperslösa har därmed liten chans att få hjälp. Trots utsattheten.

Matkassar, Skärholmen, behövande
Akuthjälp. Under pandemin köade människor utanför Svenska kyrkan i Skärholmen för att få en matkasse.

Hur lång tid tar det att få besked?

Det tar oftast flera månader att få besked på en ansökan. Många fonder har bara utdelning en eller två gånger per år. Är hjälpbehovet akut: Vänd dig till socialtjänsten.

Annons

Om jag har bostadsbidrag?

De flesta kommuner följer Socialstyrelsens råd att stiftelse- och fondmedel inte ska räknas som en inkomst om det är avsett för ett särskilt ändamål. Men det kan vara så att försörjningsstöd, bostadsbidrag eller bostadstillägg påverkas om du får ekonomisk hjälp från stiftelser och fonder. Föreningen FVO har tagit fram en blankett där socialtjänsten i din kommun kan intyga att bidrag från det allmänna inte ska påverkas. Blanketten kan ­användas även om du söker stiftelser som inte söks via FVO.

Facebook, fonder, hjälp

Var finns ansökningshjälp?

Det finns flera Facebookgrupper där människor hjälper och ­stöttar varandra. Exempelvis: Fonder och stipendier – här ­hjälper vi varandra att hitta rätt och Ekonomisk hjälp – fonder/stiftelser.

Stifteler, fonder, hela landet

Hur ska jag leta?

Kommunen och kyrkan har ofta hand och flera fonder och ­stiftelser. I vår lista i kategorin ”Hela Sverige” finns företag och organisationer som också hanterar flera fonder och stiftelser, ibland genom samma ansökningsblankett, exempelvis FVO Börja med att kolla där!

Annons
pauvres honteux
Fest för fattiga. Sällskapet Vänner till pauvres honteux har år 1912 ett samkväm.

Vad är pauvres honteux?

Många fonder vänder sig till pauvres ­honteux. Det är ett franskt begrepp och betyder ungefär ”skamsna ­fattiga” och avser en grupp som haft det gott ställt, blivit ­fattiga men ogärna skyltar med det. I dag är det inte helt lätt att avgöra vem som tillhör den samhällsklassen.

Stiftelser och fonder för behövande
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester FVO – föreningen som delar ut 40 miljoner om året till behövande Röksaneringen krossade Monicas ekonomi – nu hoppas hon på stiftelsehjälp Hundratals stiftelser och fonder: Här kan du med tunn plånbok få välbehövlig hjälp Fondpengar ger Susanne en guldkant Rika bor i fattigas hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.