Annons

I Kalahari hjälps alla åt

Nordanstig Många av dem som flyttar från krigshärdar i Afrika och Mellanöstern kommer tomhänta till Harmånger. På det sociala företaget Kalahari kan de få hjälp att starta sitt nya liv.
Kalahari finns, också, i den före detta prästgården i Harmånger. Foto: LENA MATTSSON, Roger Lidin med sin slipsinstallation. Foto: LENA MATTSSON, Att sälja krukor på loppis är inte lätt men med växter i fungerar det! Foto: LENA MATTSSON, På Kalahari blir gammalt nytt. Foto: LENA MATTSSON

Kalahari är inte bara en öken i Afrika, det är också ett socialt företag i Harmånger i nordligaste Hälsingland. På båda ställena är ledstjärnan den samma: i motgång måste alla hjälpas åt.

Solen är stark och varm över Harm­ånger i Nordanstigs kommun i norra Hälsingland, ja den gassar nästan årstiden till trots. I den gula och ganska nötta före detta prästgården finns nu en verksamhet med ett annat och än soligare namn, det sociala företaget Kalahari. Det är ingen slump att företaget som Anna-Lena Arousell-Berglund är medgrundare till har tagit sitt namn från en av världens största och mest obarmhärtiga öknar.

Läs ocksåIndustriboom får Gullspångsbostäder att renovera tomställda lägenheter – Vd:n: "Någonstans ska ju alla bo"Gullspångsbostäders vd Magnus Persson.

– I utsatta områden är man beroende av varandra för att överleva och måste hjälpas åt. I vårt Kalahari finns det plats för dem som av olika anledningar har hamnat utanför samhället; sjukskrivna, arbetslösa och de som arbetstränar, säger hon.

Verksamheten på Kalahari har många ben: loppis, secondhand, kafé och syverkstad där man kan både lappa, laga och sy nytt. Här görs saft från aroniabusken utanför och många ortsbor vill ha hjälp med allt från att få gräset klippt till att få fint till jul. Och på sommaren kommer turisterna och sommargästerna.

Kalaharis hittills största uppdrag är att måla det katolska kapellet i Sörforsa i grannkommunen Hudiksvall. En av dem som deltog är Imad Said, före detta guldsmed från Bagdad i Irak: 

Annons
Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

– Jobbet på Kalahari, med att vara ett slags vaktmästare, bära möbler, klippa häckar, byta glödlampor i huset och hemma hos människor, är jätteviktigt för mig. Jag brukar också hjälpa de som kommer nya hit till kommunen med att handla på vår loppis och försöker vara en länk in i samhället.

Liksom Imad är de nya svenskarna hyresgäster och de kommer bokstavligen tomhänta.

– Imad kan inte bara språket utan kan också känna in vad de ensamkommande unga behöver för han vet ju från vilket sammanhang de kommer. Vi brukar låta dem få ta vad de behöver, då ger vi bistånd också och det känns bra, säger Anna-Lena Arousell-Berglund.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Kalahari har i sin butik ett stort sortiment fairtradeprodukter, importerade kryddor men också lokaltillverkad läsk och honung från orten. De verkliga storsäljarna är de väskor som sys i jeanstyg, berättar Kerstin Norlin som är tacksam för att hon i köket på Kalahari kan jobba friare och i lugnare takt än på andra arbetsplatser.

Roger Lidin skiner liksom solen när han visar loppisen i det gamla härbret på gården. Hans uppgift är bland annat att se över de saker som kommer in, sortera och prissätta. Roger har koll på auktionerna via nätet och han har också sett till att Kalahari är en av landets mesta slipsförsäljare. På gården har han smyckat ett helt partytält med halsprydnader.

Annons

– Jag har ett förflutet på sjön och var på en femtioårsfest där slipsar spelade stor roll i firandet, så nu har jag gjort ett flaggspel av slipsar!

På övervåningen hos Kalahari finns en syateljé där bland andra Siw Hammar jobbar.
– Här får jag alltid göra nya saker som jag inte gjort förut, det är väldig kul, säger Siw och funderar vidare över en soffkudde som ska kläs om.
Hon syr också klänningar med detaljer i batik från Liberia.

– En bit tyg kan betyda så mycket. Den ger försörjning där och vi använder den här och säljer till en nöjd kund. Det blir glädje både här och där och något vi gör tillsammans, precis det som är Kalaharis grundtanke, säger Anna-Lena Arousell-Berglund. 

Läs också Nedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.