Annons

Idyllen i Skövde har förvandlats till skolgård

Skövde Idyllen på Mariebergsgatan i Skövde är raserad. Hyresgästerna vågar inte sitta på sina uteplatser då gräsplanen intill helt plötsligt blivit en skolgård. Bollar yr och det är ständigt väsen.
Foto: Kajsa Wedberg
Marta Carlsson och Belindha Gyllwret vill inte ha en bollplan strax utanför sina altaner.

Belindha Gyllwret och Marta Carlsson träffas utanför huset där de bott i flera år och satt sin egen prägel på sina uteplatser. Vårblomorna sticker upp rabatterna och Belindha har planterat en liten häck för att få det lite inramat och trevligt. Men ingen av dem kan njuta av sina uteplatser i vårsolen. Bara någon meter från uteplatsen rusar skolklasser runt och spelar fotboll. Sedan friskolan Raul Wallenberg startade i grannhuset har det som varit drömboende blivit en mardröm.

– Jag har alltid sagt jag bor i ett himmelrike, men nu är det inte så längre, säger Marta.

Läs ocksåHär får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig"

Friskolan har öppnat i en gammal kontorslokal mitt i ett handels- och industriområde. Runt skolan ligger en asfalterad skolgård och då skolan tycker att det behövs gräs för barnen har kommunens parkområde mellan industriområdet och bostadsområdet förvandlats till fotbollsplan för barnen. Barnen rusar över en cykel- och gångväg för att komma till gräsplanen.

Nu har de boende och deras hyresvärd Michael Aychouh gjort gemensam sak. De har tillsammans med Hyresgästföreningen stämt möte med skolans rektor. Tidigare har de haft en träff med kommunens företrädare.

Kommunens lösning på problemet är att skolan ska sätta upp ett staket mot husen, så att de boende inte riskerar att få bollarna i huvudet.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Här ska inte upp något staket, säger Marta och hytter med näven. Jag tänker inte sitta som ett djur i bur.

Annons

Belindha säger att hon överväger att flytta, trots att hon stortrivs i området, med grannarna och sin hyresvärd.

– Han gör verkligen vad han kan för att stoppa det här, men det verkar inte lätt, säger Belindha Gyllwret.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Michael Aychouh som äger husen säger att han är olycklig över att gräsområdet mellan skolan och hans hus förvandlats till skolgård. Han är själv intresserad av att köpa gräsplanen, inte minst för att hans hyresgäster ska kunna få lugn och ro igen. Han kan också tänka sig att bebygga det med ett eller ett par hus, om kommunen tycker att det är lämpligt.

– Men det viktigaste är att mina hyresgäster blir nöjda, säger han. Så jag hoppas verkligen att det kommer att lösa sig. Vi kan inte ha en fotbollsplan alldeles intill husen och att sätta upp ett nät mellan är inget alternativ.

Skolans rektor, Peter Gejevall, säger att konflikten främst är mellan kommunen och bostadsbolaget då skolan fick tillgång till gräsplanen genom kommunens försorg.

Annons

– Ytan har stått oanvänd i 15 år och den är till för allmänheten. Det har gjort att skolan fått tillgång till den.

Han säger att skolan kommer att få en inhägnad plan, som är mindre än vad man från början tänkt sig. Då var tanken att planen skulle vara 60 gånger 40 meter, men nu blir den 45 gånger 20 meter och flyttas ett tiotal meter från huset, för att ge mindre störning. Det kommer att sättas upp skydd mot bollar.

Peter Gejevall säger att han förstår att det blir viss störning för de boende, men han tror att staketet kommer att göra att konflikterna blir färre framöver.

Läs också Hissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarna Tiptapp-förarna vittnar – tvingas flytta pianon utan hiss: "Jobbar 18-timmarsdagar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.