Idyllen som blev en spökstad
Hyreshusen i Övre Norrbacka ligger avskilt, nästan mitt i skogen, på en höjd norr om Valdemarsviks centrum. Här byggde kommunens bostadsbolag närmare 130 hyreslägenheter i början av 1970-talet. Ann-Kristin Anderson, då nyutbildad lärare i Linköping, flyttade hit i februari 1976, till en trea på Norrbackagatan 27 A.
– Jag tyckte det här var så fint. Lägenheten var välskött, det hade bara bott ett ungt par innan. Det är fantastiska skogar här omkring. Det var paradiset att komma hit och slippa trafiken inne i Linköping.
Drygt två år senare, i maj 1978, gick flytten vidare till en villa på Grännäs. Nu håller naturen på att ta tillbaka hennes gamla bostadsområde, bit för bit.
På väg till Ann-Kristins tidigare lägenhet möts vi av mossbeklädd asfalt, igenspikade dörrar, persienner som fladdrar i krossade fönster och sly som växer meterhög i lekplatserna. Nu har det gått 16 år sedan de sista hyresgästerna flyttade ut.
I det höga gräset göms några smultron. Ann-Kristin pekar och minns var hennes vänner och bekanta bodde.
– Då var allt uthyrt och det var en bra gemenskap här, lite nybyggaranda. Vi var många lärare som bodde här, många barnfamiljer och även han som blev kommunchef bodde här ett tag. Det var välskött, inget var eftersatt då. Vi trivdes bra.
När vi kliver in i porten till 27 A märks förfallet tydligt. Svartmögel och sönderslagna väggar, badrum och kök. I Ann-Kristins trea har någon krossat både handfat och toalett och i köket är hela diskbänken borta. Men tapeten i vardagsrummet är densamma.
– Min mamma städade den här trean när vi skulle flytta, jag trodde nog aldrig att jag skulle få se den i detta skick. Jag tycker det här är för sorgligt. Det är kapitalförstöring i högsta grad.
Under 1980-talet började Migrationsverket hyra in sig i Övre Norrbacka och som mest bodde 700 flyktingar här. 1998 sade verket upp kontraktet och sedan dess har husen stått tomma. I början av 2000-talet köpte Fogelvik Estate in området från ett konkursbo. Men upprustning och planer på seniorboende har fått läggas på is. Förklaringen finns i statistiken. De senaste tjugo åren har kommunen tappat nästan en sjättedel av sin befolkning. Bostadsbristen i kommunerna norrut har inte lyckats vända trenden.
– Det finns en så stor potential i området, men om vi ska göra i ordning så måste det finnas hyresgäster, vi kommer inte ifrån det, säger vd Isabelle Wikner.
Enligt bolaget är det ännu inte försent att rädda Övre Norrbacka. Stommen i husen är i betong och taken är hela. Vid en upprustning måste det som är invändigt ändå bytas ut. Närmast finns idéer på att riva några hus och kanske rusta några. Bara det kommer fler hyresgäster, kanske när pendlingen förbättras med förbifarten i Söderköping.
– Vi har tagit in lite offerter.Men det känns lite i hjärtat, att riva 50 lägenheter, vad skulle det kosta att bygga nytt? Vad händer om det vänder ett år senare, frågar sig Niklas Andersson, tekniskt ansvarig på Fogelvik Estate och själv uppvuxen i området.