Annons

Parets tama illrar kissade på golvet – fakturan blev en chock

Trollhättan En halv miljon kronor. Så mycket ska Linda och Peter betala för att lägenheten luktat djurkiss. Att de hade rivningskontrakt har ingen betydelse. Och ingen försäkring kan rädda dem.
Foto: Pixabay
Doften av illerkiss kan stå det unga paret dyrt. De har krävts på en halv miljon av hyresvärden Eidar i Trollhättan.

Det var en chock. Räkningen på en halv miljon kronor överlämnades av det kommunala bostadsbolaget Eidar i Trollhättan. Fem dagar hade de på sig att betala. Paret det gäller vill vara anonyma, för allt är så jobbigt, men vi kallar dem för Linda och Peter. Vi träffas i deras nya lägenhet, men minnet av den gamla är kvar i form av en bunt fakturor på uppbrutna golv, nya garderober, nytt kakel.

Listan är lång. Väldigt lång. De hyrde lägenheten med rubriken hyresavtal – rivning. Lägenheten skulle totalrenoveras. Det gjorde att de inte var så noga med att täcka golvet i ett av rummen där de hade ett par illrar.

Läs ocksåDärför är husdjuren så viktiga under coronakrisen

– I dag används inte orden hyresavtal – rivning, för att undvika att hyresgästen inte tar fullt ansvar för bostaden, säger Daniel Ruus på Eidar. Men paret som det här gäller hade ett avtal där det stod rivning.

– Vi hade självklart tidningspapper på golvet och illrarna gick på låda även om det någon gånghamnade utanför. Golvet var redan fullt med märken, så vi var väl inte helt noga, men självklart städade vi ofta, säger Linda.

Hon berättar att illrarna var gamla och ibland hände det en olycka på golvet. När de flyttade var de beredda på att få åtgärda ett rum, eftersom de själva kände en viss illerlukt och golvet hade några fler märken än när de flyttade in. Men det dröjde innan den riktiga chocken kom; Fakturan på en halv miljon kronor.

Läs ocksåHusdjurens helande kraft

– Vid förbesiktningen anmärktes det inte på någon lukt. Det var först senare och då skyllde besiktningsmannen på att han ”kanske varit lite täppt i näsan” vid förra besiktningen, säger Peter.

– Det känns som vi får betala hela renoveringen av lägenheten. Eidar skriver ju i sin broschyr efter renoveringen att de helrenoverat, bytt golv och allt. Och det vi fått fakturor på för är precis sådant, säger Peter.

Han visar hur bostadsbolaget gör reklam för hur stora renoveringarna är, hur allt är nytt och fräscht idet tidigare slitna husen i Trollhättan.

Läs ocksåSparkad vd får 1,5 miljoner – ombudet: "Vi är nöjda"Unionens förbundsjurist Filip Vujcic och Bengtsforshus före detta vd Pär Nilsson är nöjda med förlikningen som innebär 1,5 miljoner från Bengtsforshus.

– All vår grundläggande trygghet sätts på spel för att Eidar vill spara in vad som för dem är en struntsumma i sammanhanget. Att sätta in en massa splitternya saker på någon annans bekostnad. Samtidigt så har jag räknat ut att det skulle ta oss drygt 12 år att betala, säger Linda och visar fakturor på dörrvred och eldetaljer, som de anser att deras djur inte kunnat skada.

– För oss var 30 000 en enorm summa. Men en halv miljon…

Linda och Peter säger att det känns som de fått stå för hela renoveringen av den lägenhet de hyrde med rivningskontrakt.

Daniel Ruus är distriktschef för bostadsbolaget Eidar. Han säger att parets lägenhet har kostar en halv miljon att sanera för djurlukt.

Annons

– Eidar har en egendomsförsäkring som vi kollat om den kan hjälpa paret. Men den gäller inte.

Daniel Ruus beklagar och säger att han lider med paret, men att Eidar inte kan hjälpa till med mer än en avbetalningsplan.

– Vi måste hålla den linjen, annars skulle det drabba andra hyresgäster.

Han förnekar att Peter och Linda fått stå för hela lägenhetsrenoveringen, och att det enbart handlar om de skador som deras djur åstadkommit.

– Vi sa tidigt till dem att det kunde bli väldigt dyrt, men gav ingen summa. säger Daniel Ruus.

Det menar Linda och Peter är osant. Den enda signal de fick var att ett rum kanske skulle behöva saneras på grund av lukt.

Fakturan är bestriden och det pågår förhandlingar med hjälp av Hyresgästföreningen, så ännu har de inte tvingats betala.

Pehr Hasslöf, jurist vid Hyresgästföreningen, driver ärendet och han säger att bollen nu ligger hosbostadsbolaget Eidar. Att det är upp till dem att bevisa att det är parets, Lindas och Peters, djur som ligger bakom skador i hela lägenheten. Han säger att i ett så gammalt hus är det mycket troligt att det bott djur tidigare och att det kan vara dessa djur som ligger bakom lukten. Linda och Peter har ju berättat att de haft sina illrar i ett rum, men i den övriga lägenheten har de inte varit.

– Det är Eidar som har bevisbördan. Eidar får i domstol bevisa att det är just dessa hyresgästers djur som orsakat skador i alla rum, säger Pehr Hasslöf.

 

Kostnader. Så här mycket kan djurskador i lägenheten kosta dig. Summorna är snittpris som branschorganisationen Allmännyttan tagit fram.

 

Annons

Men har då inte hyresgästerna hjälp av sin hemförsäkring?

Nej, det finns inget försäkringsbolag som åtar sig att försäkra den här typen av skador. Man blir som hyresgäst själv skyldig att betala skador som husdjur åstadkommer. Luktar det kattkiss eller om valpen gnagt märken på dörren, då får man själv står förbetalningen. En valp som kissar så det blir fläckar på golvet, en katt som river sönder tapeten, eller illerlukt som sätter sig i parketten – allt får djurägaren själv betala.

– Det är svårt att skydda sig mot sådana skador försäkringsmässigt, säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Försäkringen skyddar dina lösa saker. Golv och väggar i din hyresrätt betraktas inte som en lös sak. Så om katten kissar på golvet, får du själv betala. Och vill det sig riktigt illa tränger kisset och doften ända ner i trossbotten. Då kan saneringen bli väldigt dyr.

Linda och Peter säger att deras illrar varit tränade att gå på låda, men att det har hänt olyckor och att det någon gång hamnat utanför.

– Det är ju inte så att vi låtit dem kissa fritt på golvet. Det är inte många droppar som hamnat på golvet och det är inte så att det har varit genomblött.

Nu har Peter och Linda en annan lägenhet i samma bostadsbolag. Och då de fortfarande har husdjur har Eidar valt att göra hembesök hos dem, för att se så allt sköts. Paret tycker att det handlar om ren förföljelse och känner sig utpekade, medan bostadsbolaget anser att det är en försiktighetsåtgärd för att det inte ska ske fler olyckor.

– Det känns som extremt överdrivet. Friska och rena djur som går på lådan och vars utrymme städas regelbundet och noga luktar inte ”starkt”, det är rent skitsnack och dessutom en svår lögn att freda sig mot. Vi kan inte göra annat än neka och det blir bara ord mot ord. Men det blev ju liksom inte ett ”problem” först förrän dagen de kastade den där fakturan på oss, säger Linda.

Läs mer om vilka kostnader du som hyresgäst med husdjur kan råka ut för.

 

En olycka händer så lätt. Och det går inte att försäkra sig mot skador som husdjuren åstadkommer i en hyreslägenhet.

Fakta: Iller som husdjur
  • Illern är det enda arten som går att tämja bland vessledjuren.
  • Tama illrar användes först för att jaga med, men så småningom blev de sällskapsdjur.
  • En illervalp kostar vanligen omkring 1500 kronor Sedan får man räkna med extra inköp och kostnader på ca 3000 kronor , för försäkring och vaccinationer men också om utrustning som lådor, transportbur, matskålar och leksaker. En skötselkostnad på omkring 3000-6000 kronor om året får man också räkna med. Detta utöver eventuella veterinärkostnader.
  • Illrar har en myskaktig doft, många tycker den påminner lite om honung. Om man rengör toalådor regelbundet och byter ut och tvättar deras ”sängkläder” luktar de inte mer än vilket djur som helst.
  • Många illerägare har två, tre, eller fler illrar. Det går ofta bra att bara ha en, men de är sociala djur och om de har en kompis kan de leka de där speciella illerlekar vi människor har svårt att göra.
Iller som husdjur

(Källa: Agria)

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Lät hundarna kissa på balkongen - nu kan hyresgästen vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.