Ilska när Herbos hyresgäster tvingas betala för kommunens bostadsplanering
Det stormar inom bostadspolitiken i Herrljunga. Så mycket att det kommunala bostadsbolagets ordförande, Karin Carlsson (M), avgår i protest. Hon anser att det är omöjligt för Herbo att genomföra sina uppdrag och är kritisk mot det politiska styret – där hennes eget parti är i toppen. Något som P4 Sjuhärad var först att rapportera om.
Bakgrunden är att kommunfullmäktige gett Herbo i uppdrag att utreda möjligheten till nybyggnation på sex orter i kommunen. Ett uppdrag som, enligt Karin Carlsson, borde bekostas av skattepengarna i kommunens bostadsförsörjningsplan. Inte av Herbo, vars enda inkomster är hyresgästernas hyror och som skulle tvingas skjuta underhåll av sina fastigheter på framtiden för att ha råd.
Även Hyresgästföreningen i är kritisk.
– Det är rena vansinnet. Att planera för hur marken ska användas och bostadsförsörjningen ska se ut är kommunens ansvar. Det kan aldrig vara Herbos hyresgäster som ska stå för den notan, säger Jan Andersson från Hyresgästföreningen.
Ytterligare en som är upprörd är Herbos vd Christer Johansson. Han har hört av sig till Jan Andersson via mejl och uttryckt sitt missnöje.
– Han undrar vilket underhåll eller vilket stambyte Herbo ska dra in på för att finansiera detta uppdrag och skriver att det är för jävligt att hyresgästerna ska bära kostnaden för något som ska belasta hela skattekollektivet. Och jag håller med honom, säger Jan Andersson.
För att påverka politikerna har Hyresgästföreningens ordförande i BohusÄlvsborg-Skaraborg, Lennart Derehag, nu skickat en skrivelse till gruppledarna för de politiska partierna i Herrljungas kommunfullmäktige.
Derehag menar att det redan i dag finns en djup skatteorättvisa mellan ägt och hyrt boende som kommunpolitiken inte råder över.
”Att skjuta över ansvar på det här sättet spär på den ekonomiska orättvisan ytterligare”, skriver Lennart Derehag som dessutom tycker att det är ”…tondövt att i en tid då hushållen pressas av allt högre levnadsomkostnader vilja skjuta över kostnader utan konsekvensanalys av hur uppdraget skulle slå ekonomiskt”.
Derehag avslutar skrivelsen med uppmaningen:
”Återkalla förslaget, ta åtminstone ansvar för finansieringen, gör om och gör rätt.”