Industriboom får Gullspångsbostäder att renovera tomställda lägenheter – Vd:n: ”Någonstans ska ju alla bo”
I Skellefteå har Northvolts batterifabrik lett till skriande bostadsbrist. Nu väntar en liknande utveckling i norra Skaraborg.
– Vi har blivit uppvaktade av entreprenörer och projektörer för industrietableringarna. De säger att behovet av bostäder kommer att bli stort och undrar vad vi har att erbjuda. Någonstans ska ju alla bo, säger Magnus Persson, vd för Gullspångsbostäder sedan sju år tillbaka.
Planen är att Volvos batterifabrik ska börja byggas nästa år för att nå full produktion fem år senare. Platsen är Korstorp, strax över som Mariestad och ungefär 3,5 mil från Gullspång. Med batterifabriken skapas 3 000 nya jobb. Dessutom planerar ungerska Vajda Papir Scandinavia att bygga en ny pappersfabrik i Otterbäcken i Gullspångs kommun.
– Det blir ett stort behov av bostäder för de som kommer hit och arbetar under projekterings- och uppbyggnadsfasen. Sedan ska alla som anställs ha någonstans att bo, säger Magnus Persson.
Efter flyktingvågen
Gullspångs kommun ligger längst norrut i Skaraborg, på gränsen mellan Västergötland och Värmland. Invånarantalet är drygt 5 000 och det kommunala bostadsbolaget Gullspångsbostäder har 305 lägenheter fördelade i Gullspång, Otterbäcken och Hova. Magnus Persson berättar att bygden på senare tid präglats av avfolkning. Något som gjorde att man hade goda möjligheter att ta emot och ge bostäder åt asylsökande, både under flyktingkrisen 2015 och när kriget i Ukraina bröt ut 2022. Men efter att flyktingvågen ebbat ut och har bostäder, som tidigare hyrdes ut till Migrationsverket, stått tomma.
– Vi har lyckats ge många nysvenskar en bra start i Sverige. Nu ser vi att många av dem väljer att flytta från våra småorter till större städer. En del följer sina barn när de börjar med högre studier. Andra får själv jobb på andra håll. Sammantaget har det lett till flera år av utflyttning, säger Magnus Persson.
Lånar sju miljoner
I dagsläget har Gullspångsbostäder 27 tomma lägenheter. De är i ett varierande behov av renovering och eftersom de inte är uthyrda ger det bolaget en förlust på runt 1,5 miljoner per år.
För att åtgärda detta bad bolaget sin ägare, Gullspångs kommun, om ett aktieägartillskott på sju miljoner kronor. Något tillskott från kommunen blev det inte. Men kommunfullmäktiges gick med på att utöka fastighetsbolagets borgensram med sju miljoner kronor. Från dagens 120 000 000 till 127 000 000 kronor.
– Nu kan vi låna sju miljoner och sätta igång att riva gamla badrum för att sedan bygga nya. I en del lägenheter ska även köken renoveras och i Otterbäcken behöver vi byta stammar för vatten och avlopp, säger Magnus Persson.
Hur lång tid det kommer ta innan en hyresgäst kan flytta in i den första renoverade lägenheten kan han inte svara på. Men han säger att det kommer bli en stor lättnad att när bolaget inte längre går 1,5 miljoner back varje år till följd av tomställda lägenheter.
Nedskrivningar – ett dilemma
Det är inte första gången som Gullspångsbostäder ber kommunen om ekonomiskt stöd. I december 2022 bad bolaget om ett ägartillskott på fem miljoner. Då var orsaken nedskrivningar av värdet på bolagets fastigheter.
– Problemet är att hyresvärdar som verkar på mindre orter, som Gullspång, inte har samma värdeutveckling som man har på större orter. Vi kan lägga ut miljoner i beståndet men ser inte att värdet stiger i den takt som vi investerar, säger Magnus Persson.
Bakgrunden är redovisningsreglerna som infördes år 2014. De innebär att bolagens tillgångar, alltså fastigheter, ska marknadsvärderas varje år. En auktoriserad värderare slår fast vad huset skulle vara värt vid en försäljning. Men för mindre bolag, som Gullspångsbostäder, blir nedskrivningen mest en pappersprodukt. En förändring på pappret som skadar bolagets ekonomi och därmed även hyresgästernas. Det är framförallt vid nybyggnation på mindre orter som bostadsbolagen drabbas hårt, då byggkostnaderna överskrider värdet på husen när de står färdiga. På större orter och i storstäderna är det tvärt om. Husen blir betydligt mer värda när de står klara än vad de kostade att bygga.
– Dagens nedskrivningsregler gör det tyvärr svårt att bedriva uthyrning av lägenheter på mindre orter, säger Magnus Persson, som dock ser ett ljus i den tunneln.
– De stora industrietableringarna i området kommer att öka attraktionen och därmed värdet även på fastigheter i norra Skaraborg. Så där kan vi ha en positiv utveckling framför oss, säger han.
Läs även: