Infekterad strid om bygge på kulturmark i Alfta
Bygget av åtta nya lägenheter i Alfta har blivit en mycket infekterad fråga inför det beslut om eventuellt bygglov som Ovanåkers miljö- och byggnämnd ska fatta under onsdagen.
I bakgrunden finns ett stort behov av nya lägenheter i både Edsbyn och Alfta, de två centralorterna i Ovanåkers kommun.
Allmännyttiga Aefab har kommunpolitikernas uppdrag att snabbt ta fram nya bostäder. I Alfta hittade företaget en central lucktomt med gångavstånd till affärer, sjukvård och annan service i samhället. Dessutom med all viktig infrastruktur redan framtagen.
– Tajmingen var perfekt. Här såg vi att det var möjligt att bygga bra lägenheter till ett pris som skulle ge rimliga hyror, säger Mikael Reijer, Aefabs vd.
Men området med den så kallade Swarztomten saknar detaljplan och är klassat som riksintresse för kulturminnesvård.
När Aefab sökte bygglov för två huskroppar blev det stopp. Länsmuseet avrådde miljö- och byggnämnden från att ge bygglov innan frågan blivit mer grundligt utredd och kommunens egna tjänstemän fick politikerna i nämnden att bromsa.
Aefab uppmanades att skaffa underlag från en certifierad sakkunnig. Uppdraget gick till byggnadsantikvarien Ulrika Olsson på länsmuseet Gävleborg.
Inför första träffen med Mikael Reijer skrev hon på sitt Instagramkonto: ”Snart har jag ett möte med en snacksalig säljartyp. Hans företag vill något som kulturminnesvården inte vill. Tack för värdefulla tips kring hur man kan förhålla sig till härskartekniker”.
– Det var klantigt av mig, säger hon nu efteråt och förklarar:
– Jag hade precis haft kontakt med personer som berättat hur Mikael brukar vara på möten. Men jag fick en annan bild av honom. Han var trevlig, lyssnade intresserat och var tydlig med hur han själv såg på situationen.
När Ulrika Olsson kom med sitt intyg blev det dock tummen ned för byggprojektet med två lika stora hus med totalt åtta lägenheter.
– Det är inte omöjligt att bygga på den här platsen. Men då borde Aefab jobba ihop med en antikvariskt kunnig person eller en arkitekt redan från början för att få till en anpassning till kulturmiljön.
Länsmuseets och Ulrika Olsson invändningar handlar bland annat om att exploateringsgraden är för hög, husen för satta och breda och att det är främmande för miljön med två hus som är lika stora.
Aefab har inför onsdagens avgörande beslut ändrat i sitt förslag för att försöka få till en anpassning. Företaget har exempelvis ändrat takvinklarna för att ge byggnaderna en annan karaktär.
Men Ulrika Olsson tycker inte att justeringarna förändrar någonting, har hon förklarat i ett utlåtande till handläggarna i Ovanåkers kommun.
– Det är som att peta lite i en höstack som ligger på fel ställe, säger hon till Hem & Hyra.
Mikael Reijer anser att Aefab gjort det som är möjligt med hänsyn till produktionskostnaden för att tillmötesgå skyddet av kulturmiljön.
Men han menar att Ulrika Olsson, som blivit en nyckelperson i ärendet, hade bestämt sig redan när hon kom in i bilden och att det uppseendeväckande Instagraminlägget bevisar att hon tog sig an uppdraget med förutfattade meningar.
– Vi har varit beredda att tillmötesgå de krav som ställs på oss för att vi ska kunna bygga. Men det har varit så mycket annat som har snurrat runt i den här frågan. Nu vill vi bara ha ett ja eller ett nej.
Ulrika Olsson tillbakavisar att hon skulle ha påverkats av de uppgifter som hon hade fått om Mikael Reijer innan de träffades första gången.
– Det är ju bygglovet jag ska bedöma, inte en person.
Bygget i Alfta har även internt inom Ovanåkers kommun blivit en väldigt infekterad fråga.
I nättidningen helahälsingland.se gick en av handläggarna ut och anklagade miljö- och byggnämndens ordförande för jäv och för att ha överstyrt beslutsprocessen så att det gått ut över andra ärenden.
På den lokala Edsbyn-Alfta-gruppen på Facebook rasar debatten för fullt.
”Vi har ingen glädje av en massa kulturmiljöer om det inte finns någonstans att bo. Ibland känns det som att vi håller på att reglera våra små samhällen till döds”, skriver en medborgare.
”Vi måste se framåt, inte bakåt”, skriver en annan som vill att bygget ska bli av.
”Tjänstemän måste följa de lagar som finns”, invänder en person som försvarar tjänstemannaförslaget om att bygglov ska avslås.
I den offentliga internetdebatten deltar även politiker och tjänstemän.
”Det känns inte bra när offentliga tjänstemän/kvinnor sätter käppar i hjulen för kommunal utveckling, speciellt i dessa tider med akut bostadsbrist. Vad väger tyngst, utveckling eller kulturmiljö?”, skriver en aktiv kommunpolitiker.
Två av handläggarna är själva inne på Facebooksidan och svarar.
”Det känns hellre inte bra att bli utpekad på sociala medier av sin arbetsgivare för att ha skött sitt jobb och inget annat”, skriver en av dem.