Joakims flytt stoppas av köreglerna i Skåne: ”Förjävligt”
Platsen där din säng står och där du sover varje natt kan ha stor betydelse för hur lätt du har att flytta och få en ny lägenhet. I alla fall om du hade tänkt dig att flytta till allmännyttan i Skåne. En av de drabbade är Joakim Wallin. Han har stått i kö för en lägenhet hos LKF sedan 2014. Förgäves. För hans kötid är inte lika mycket värd som andras.
– Det här var inget som jag kände till tidigare. De går väl efter ködagar som alla andra tänkte jag. Jag tror det är många som inte känner till det här. De kommer att bli besvikna och ledsna, säger han.
Hem & Hyra har undersökt vilka krav de 31 kommunala bostadsbolagen i regionen ställer på sina sökande. LKF i Lund är tillsammans med Båstadshem och Österlenhem de enda som gör skillnad på om du redan bor i kommunen eller inte. De sorterar in sina bostadssökande i olika kategorier, beroende på var personernas folkbokföringsadresser är någonstans.
– Det har varit så i många år och i grunden handlar det om brist på hyreslägenheter. Då vill man från ägarnas sida ta hand om de som har en anknytning till kommunen, säger Gunilla Flygare som är affärsutvecklingschef på LKF.
Bostadsbolaget, med 20 000 hyresgäster, lägger stor vikt vid begreppet lundabo. Det är, enligt bolagets policy, den som bor, arbetar eller heltidsstuderar inom kommungränserna. För att räknas som bosatt krävs det att man varit folkbokförd i Lund i minst fjorton månader. Den som inte har bostad eller arbete på orten men sociala eller familjära skäl att vilja bo där, hamnar i andra hand.
– Men man kan fortfarande få lägenhet hos oss. Man hamnar bara efter de som är lundabor, säger Gunilla Flygare.
Joakim Wallin har köat för en lägenhet hos LKF i sex år. Han tar fram sin mobil, loggar in på sajten och scrollar ner på sidan. Reglerna kom som en överraskning när han märkte det och han är starkt kritisk.
– Det är för jävligt rent ut sagt. Det här får massa konsekvenser. Ekonomiskt kostar det mig 25 000 kronor extra per år att åka hit. Det är pengar som jag hade kunnat lägga på annat, säger han.
Joakim Wallin är själv född i Lund men bor idag längre upp i landet och har en strulig bostadssituation bakom sig. Nu vill han flytta tillbaka och komma närmare sina barn. Han berättar hur han nyligen blev uppringd av LKF angående en lägenhet som han visat intresse för. Men när det kom fram att han inte bodde i Lund var det inte längre aktuellt.
LKF har lägenheter på flera orter, och totalt 40 procent av hyresrätterna i kommunen. LKF:s affärsutvecklingschef Gunilla Flygare menar att personer i Joakims sits bör leta efter privata alternativ.
– Det finns andra sätt att flytta till Lund. Det finns fler hyresvärdar att vända sig till, säger hon.
Joakim Wallin är registrerad i privata köer och känner uppgivenhet inför chanserna att få hjälp av LKF.
– Det spelar ingen roll vad man säger. De har ju ändå sin policy och sina regler, säger han.
Hos Båstadhem hamnar personer från andra kommuner sist i kön, efter befintliga hyresgäster hos bolaget som vill byta och boende i Båstads kommun som köar för att få flytta in hos bolaget.
– Det är ett sätt att värna om de hyresgäster vi har och som kanske har behov av att flytta till större, mindre eller billigare, säger Lisbeth Nilsson, vd.
Även Österlenhem ger förtur till den som redan har en adress i Tomelilla kommun.
– Som kommunalt bostadsbolag finns vi i första hand till för kommunens egna invånare, säger Pia Brink, vd.
Från de övriga 28 bolagen i Skåne blir svaret nej, bostadssökandes folkbokföringsadress är inte intressant. ABK i Kristianstad lämnar dock utrymme för att extra kontroller kan behövas för personer som lever på bidrag och bor någon annanstans: “I de fall behöver avflyttande och inflyttande kommun föra en dialog så att ABK får bekräftat att försörjning efter inflyttning i vår kommun är säkerställd”.
Men trycket på bostäderna är inte lika hårt överallt, från Hörbybostäder med 385 lägenheter i sitt bestånd blir beskedet välkomnande: “Vi är tacksamma för alla som vill flytta till kommunen”.
Registret sköts av Skatteverket och gäller alla som bor i Sverige. Du ska vara skriven där du bor och det räknas som där du oftast sover.