Infödda svenskar mest otrygga
En av frågorna i enkäten om medborgarlöftet var om den ”utökade polisiära närvaron” har gett ökad trygghet i området. Och svaret är alltså både ja och nej. Skillnaden ligger i etniciteten, svenskarna säger att inget ändrats och att tryggheten till och med blivit mindre medan många människor från Somalia svarat att tryggheten ökat.
Medborgarlöftet avgavs 2015 och är en överenskommelse mellan polisen och kommunen. Följande konkreta åtgärder från parternas sida antogs:
- Poliser skulle finnas på Tjärna Ängar på dagtid en gång i veckan.
En gång i månaden skulle de närvara vid en ungdomsaktivitet.
Det brottsförebyggande arbetet skulle koncentreras på att förbättra trafiksituationen. - Kommunens åtagande innefattade bland annat att ett medborgarkontor med flerspråkig personal skapades och att kommunen medverkade i trygghetsvandringar.
Enkäten, som 400 boende på Tjärna Ängar svarat på, har nu analyserats av Mittuniversitet och den visar att svenskar över 41 år inte tycker att det märkts några förändringar sedan löftet gavs och av de åtgärder som sattes in, tvärtom. De invandrade grupperna däremot menar att tryggheten ökat.
Främst de somalier som medverkat i enkäten har svarat att de är tryggare nu. Som förklaring till det anger de att de uppskattar det polisen gör och att det är god sammanhållning i den somaliska befolkningsgruppen. De nämner också att medborgarcentret gett ökad trygghet.
Inför framtiden föreslås i analysen av enkäten att:
- Polisen utökar sin närvaro till att även gälla kvällar och nätter. Fartkontroller i området bör göras regelbundet.
- Kommunen ska bygga farthinder och måste bidra med aktiviteter för ungdomar, fotbollsplan och ungdomsgård är två förslag.
- Hyresvärden Tunabyggen bör rusta upp området, förbättra standarden på lägenheterna och se till att det finns soptunnor på området.
Hyresgästföreningen krävde i slutet av förra året att även Bullermyren bör omfattas av medborgarlöftet för Tjäna Ängar. Läs mer här.