”Inför tillfälliga kontrakt i allmännyttan”
På tisdagen lämades Långstidsutredningen 2015 sitt huvudbetänkande till regeringen. Den ska ge en samlad bild av den ekonomiska utvecklingen i Sverige på lång sikt och fungera som ett underlag för debatt och politik.
Utredningen pekar bland annat ut bostadsmarknaden som ett problemområde. Visserligen är svenska bostäder av bättre standard och trångboddheten är mindre än i EU generellt, men bostäderna finns på fel ställen och det är trögt att få till fler bostäder där de bäst behövs, konstaterar man.
”Ur ett arbetsmarknadsperspektiv är den dåligt fungerande hyresmarknaden särskilt problematisk”, skriver utredarna. Medan hyresmarknaden underlättar rörlighet i övriga Europa är hyresgäster i Sverige mindre benägna att flytta av arbetsmarknadsskäl än de som äger sin bostad, enligt utredningen. Det gör att det är svårt att flytta till en ort där man kan få arbete.
För att få bättre fart på rörligheten och gynna sysselsättningen och tillväxten nämner långtidsutredningen flera idéer.
”På orter med långa hyresköer skulle man kunna tänka sig regler för att tidsbegränsa boendetiden för enskilda hyresgäster, i syfte att möjliggöra för fler kommuninvånare ta del av de allmännyttiga bostäderna” är en skrivning, som sedan inte utvecklas närmare.
En mindre reglerad hyressättning kan också stimulera nybyggnation och göra att bostadsbeståndet utnyttjas bättre, enligt utredningen.
Man vill också att skattesystemet, som i dag gynnar ägt boende framför hyrt, ses över, att kommunernas planmonopol reformeras och att byggpriserna hålls nere genom konkurrens och genom mer beständiga byggkrav.
Läs hela utredningen här.