Annons

Inga garantier om framtida låga hyror på Guldmyntsgatan

Göteborg De nybyggda hyrorna på Guldmyntsgatan kommer att ligga på 1 400 kronor per år och kvadratmeter – vid inflyttningen. Vad som händer med hyran därefter har kommunen ingen makt över.

Precis innan jul tecknade Fastighetskontoret markanvisningsavtal för Guldmyntsgatan med Almgren Fastighets AB och Svanström Fastigheter AB – de två bolag som vann den uppmärksammade markanvisningstävlingen hösten 2013.

Projektet har varit omdiskuterat, eftersom kommunen i tävlingen bland annat ställde krav på en högsta hyresnivå på 1 400 kronor per kvadratmeter och år. För en lägenhet på 50 kvadrat innebär det en månadshyra på 5 833 kronor – en nivå som ligger långt under de flesta andra nyproducerade hyresrätter i Göteborg.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Markanvisningsavtalet innebär att de nyproducerade lägenheterna verkligen kommer att ha denna jämförelsevis låga hyresnivå – när de första hyresgästerna flyttar in. Det förklarar Peter Junker, biträdande direktör fastighetskontoret.

– I tävlingen så reglerade vi inte vad som skulle hända med hyran efter ”år ett”. Eftersom vi inte hade med det som en tävlingsförutsättning så kunde vi inte gå in och säga hur det skulle vara. Därmed flyttar vi ansvaret för hyresutvecklingen till fastighetsägaren, säger han.

Vad det här en miss från er sida, att ni inte ställde krav på vad hyran skulle vara efter inflyttning?

Annons
Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

– Ja, det kan man säga.

Som Hem & Hyra tidigare har skrivit kommer det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling att använda reglerna om presumtionshyra för att hålla nere hyrorna under en 15-årsperiod, när det ska byggas billigt i Frihamnen. Peter Junker förklarar att Fastighetskontoret kommer att jobba på ett liknande sätt framöver.

– Nästa gång vi gör det här kommer vi att reglera vad som händer med hyran efteråt. Vi kommer att ha med det i tävlingsförutsättningarna, säger han.

Läs ocksåVärden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran. Man ser bara huvudet och axlarna på honom.

Jerker Almgren, vd för Almgren Fastighets AB, säger till Hem & Hyra att han framför allt är glad över att projektet nu drivs framåt.

Annons

– Huvudpunkten är att det blir av, att vi har kommit till skott, säger han.

Däremot vill han inte gå in på hur hyresnivåerna kommer att se ut efter att husen står färdiga.

– Hyreshöjningar efter år ett regleras inte i markanvisningsavtalet, utan det sköter den sedvanliga hyreslagstiftningen om. Det betyder att vi kommer att sätta oss och förhandla med Hyresgästföreningen i första hand ett antal månader innan bygget är klart. Men jag vill inte gå händelserna i förväg om vad de förhandlingarna kommer att landa i.

Läs också Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.