Inga regler om inspektion av balkonger
På onsdagen rasade en fyra år gammal balkong från andra våningen i ett trähus i Luleå. Fem personer skadades lindrigt. Polisen utreder ansvarsfrågan.
Trähuset är gammalt, men balkongen monterades för fyra år sedan av den bostadsrättsförening som äger fastigheten.
I våras rasade en balkong från ett hyreshus i Skellefteå. En person omkom, en annan skadades svårt. Fastighetsägaren tog illa vid sig och beslutade omgående att byta ut fastighetens samtliga fyra balkonger. Polisen väntar fortfarande på utlåtanden från experter.
Hyreslagen ger betydande skydd åt en hyresgäst som skadas i samband med att fastigheten rasar. Då gäller så kallad omvänd bevisföring: hyresvärden ska bevisa att han/hon inte orsakat olyckan och att han/hon gjort vad som kan krävas för att olyckan inte skulle inträffa.
Bostadsrättshavare som skadas i samband med en olycka i fastigheten ligger sämre till. De måste själva visa att fastigheten vanvårdats för att kunna få skadestånd.
– Det finns tydliga regler om hur man ska bygga säger Michael Wickell, Balkongföreningens ordförande och själv verksam i balkongbranschen.
Balkongföreningen har tolv stora balkongbyggare i Sverige och Norge som medlemmar och är bland annat remissinstans åt Boverket i fråga om byggregler. Föreningen har gett ut praktiska instruktioner som utgår från Boverkets byggregler.
– Men det finns inga tvingande regler för inspektion av balkonger, bara allmänna råd. Dessa säger att synliga delar av en balkongkonstruktion ska konstrueras för att hålla i 50 år. Dolda delar av konstruktionen ska hålla i 100 år.
Flertalet fastighetsägare har en underhållsplan där tillsynen av balkongernas skick ingår. Och efter olyckan i Skellefteå har fastighetsägarföreningen Norrbygden erbjudit sina medlemmar ett avtal om besiktning av hyreshusens balkonger.
– Balkongföreningens medlemmar har förbundit sig att följa byggreglerna. Det har hänt att balkongbyggare som brister i kvalitet uteslutits.
Enligt Wickell är trä ett lika säkert material som exempelvis betong eller stål.
– Möjligen kräver det större underhåll.
– Men många byggherrar tänker inte på att de tar över ansvaret efter slutbesiktningen.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.