Annons

Inga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresse

Falkenberg Lågprisvaruhuset i Ullared förknippas med ändlösa köer och fullproppade parkeringsplatser. Men när ägarna satsar på hyreslägenheter lyser kunderna med sin frånvaro. Höga hyror i det halländska höghuset har gett tomma lägenheter.
En kvinna i leopardmönstrad blus som tittar ut genom ett öppet fönster högt upp i ett höghus och i bakgrunden lägre liggande sjuvåningshus, gator och höstgulnade träd - samt en vinjett "Nytt, dyrt & tomt".
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Ensamt på toppen. Monika Green ser inte många andra hyresgäster i lågprisvaruhusets bostadsfastighet.

Gekås i Ullared är Sveriges kanske mest kända lågprisvaruhus med miljontals kundbesök varje år, och tidigare uppmärksammat genom Ola-Conny, Morgan och andra karaktärer i en egen tv-serie.

Men om varuhuset för sina ägare varit en ekonomisk framgångssaga, har satsningen på en hyresfastighet i samma kommun inte varit lika lyckad.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Brand gav huset nytt namn

Uppmärksamheten har visserligen inte uteblivit. Det sexton våningar höga huset vid en av infarterna till Falkenberg fick en rykande start. 2019 brandhärjades det då ännu inte helt färdigbyggda huset, och fick i folkmun namnet Facklan. Dock kunde de första hyresgästerna ändå flytta in 2020 – men det har gått trögt med att få lägenheterna uthyrda.

När Gekås-koncernen beslutade sig för att bygga hyresrätter var det brist på bostäder i Falkenberg, berättar vd Patrik Levin.

– Vi såg det som en investering, men vi ville också hjälpa till med det behov av lägenheter som fanns, säger Gekås vd Patrik Levin.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Men det blev inte så lätt som företaget hade tänkt sig. Det finns sammanlagt 131 lägenheter fördelade på en högre och en lägre huskropp. Nu, i oktober 2024, står 30 lägenheter tomma och omsättningen är stor.

Patrik Levin, vd Gekås Ullared
Patrik Levin, vd Gekås

Hyresgästen Ulla Ejnell som flyttade in i mars berättar:

– Här är ett himla flyttande ut och in.

Läs ocksåHissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarnaMannen tryckte på alla hissknappar. OBS! Bilden är inte från tillfället.

Hissen blockerad av flyttlass

Ulla Ejnell säger att hon varje vecka stöter på flyttbilar när hon går ut med sin hund, vilket också betyder att den större hissen blir blockerad.

Och alla hyresgäster som tidningen pratat med nämner också en anledning till den höga omsättningen av hyresgäster: höga hyror.

En man i linne och mjukisbyxor som sitter vid ett bord, håller en liten hund i famnen och vänder sig bakåt mot en kvinna i leopardmönstrad blus som sitter i en fåtölj i ett vardagsrum.
Dan och Monika Green, samt deras tik Lila, bor nästan högst upp i Gekås-huset.

Pensionärerna Dan och Monika Green flyttade in för ett halvår sedan. De betalar 10 500 kronor i månader för en två på drygt 50 kvadratmeter. Även om de stormtrivs med den milsvida utsikten, tror de inte att de kan stanna mer än några år.

– Det är alldeles, alldeles, alldeles för dyrt. Minst 2 000 kronor för mycket, säger Dan Green.

Många lediga lägenheter att välja på

Paret har inte bott här länge, med de har redan hunnit få en eftersläpande hyreshöjning för 2024, och nu väntar de på höjningen för 2025.

Annons

– Jag förstår inte hur tänker. Vad ska de med ett tomt hus till? De skulle kunna ha kö till lägenheterna, säger Dan Green.

Flera hyresgäster som Hem & Hyra pratar med berättar att det varit lätt att få tag på en lägenhet i Vesterhavsporten, som är hyreshusens formella namn. En har nyss sålt sin bostad, en annan har flyttat till orten för jobbet, ytterligare någon ska köpa hus.

En bild tagen från luften som i förgrunden visar ett vitt sextonvåningshus och i bakgrunden bebyggelse, landsvägar, höstgula träd och havet.
Sextonvåningshuset är ett landmärke, där det ligger vid en av infarterna till Falkenberg.

Det är också det intryck som Monika Green fått, när hon skymtat grannarna som både är äldre och yngre.

– De känns som om de bor här ett slag men är på väg någonstans, säger hon.

Dan och Monika har inte bott i Falkenberg förut och har inte reflekterat över att det är ett känt lågprisvaruhus som äger huset. Det har dock grannen Sven-Åke Hedström gjort. Han är infödd Falkenbergsbo.

En äldre man i rutig skjorta som sitter i ett vardagsrum med flera fönster som visar ett höstlandskap lång nere.
Den pensionerade infektionsläkaren Sven-Åke Hedström trivs – men tycker hyran är allt för hög.

Han och sambon betalar 13 100 kronor i månader för en trea på runt 80 kvadratmeter – i det bästa läget, högst upp i huset. Han räknade inte med storköpsextrapriser när Gekås startade uthyrningen – men kanske något åt det hållet i alla fall.

– Vi hade väl tänkt att Gekås, som hade så mycket pengar över, kanske inte behövde höja hyrorna så mycket. Att de skulle tycka att det är bättre att ha uthyrt och ha stabila hyresgäster. Vi räknade inte med att de skulle subventionera hyrorna, men kanske ligga på de lägre nivåerna.

Bostadsbristen försvann

Patrik Levin, vd på Gekås, tycker inte att hyresnivåerna är det enda problemet.

– Vakanser är en utmaning för fler fastighetsägare än oss. Vi vet inte exakt vad problemet är. Visste vi det hade vi löst det. Det har helt klart gått trögare än vi trodde, säger han.

Vesterhavsporten AB, som är Gekås fastighetsbolag, gjorde förra året ett negativt resultat på 5,9 miljoner kronor.

Samtidigt som Gekås byggde höghuset byggde även andra aktörer hyresrätter i Falkenberg med investeringsstöd och kunde därför sätta lägre hyror. Detta tror Patrik Levin är en anledning till att det gått dåligt för Gekås-husen. Det statliga investeringsstödet som fanns mellan 2017 och 2022 var till för att öka byggande av hyres- och studentbostäder.

En tvådelad bild som visar en hållare för tidningar med en namnskylt utan något namn och två postfack utan namn men med text "ej reklam tack" samt ett fack med "Hertings gårds förvaltning" och "Vesterhavshallen".
Obebott. Flera post- och tidningsfack gapar tomma.

Patrik Levin menar att det blev en dålig tajmning, eftersom det inte längre rådde någon akut bostadsbrist i Falkenberg när huset väl stod klart.

Annons

Att Gekås skulle ha lägre hyror för att bostäderna ägs av ett känt lågprisvaruhus tycker Patrik Levin är långsökt.

– Bara för att vi heter Gekås Ullared kan vi inte göra investeringar som vi inte ser en långsiktig hållbarhet i. Vi har prissatt lägenheterna utifrån vad det kostade att bygga dem, säger Patrik Levin.

Inga hyresrabatter

Han säger att han inte har hört att någon har gjort kopplingen att på grund av de har låga priser i varuhuset också skulle ha lägre hyror i sina hus.

– Man kan kanske välja att se det så men det är som att säga att vi skulle bygga hyreshus och inte ens gå plus minus noll.

Vissa andra fastighetsägare använder olika typen av lockbeten för att få hyresgäster till tomma lägenheter, till exempel hyresrabatter, bevarande av köpoäng eller gratis flytthjälp. Detta är inget som Gekås hittills har använt. Enligt Patrik Levin ser man nu tiden an. Han säger att Gekås är en långsiktig ägare och tror att det tar tid för huset att etablera sig.

– Förhoppningen är att vakansgraden minskar, säger han.

En man som tittar ut genom ett öppet fönster på översta våningen i ett vitt höghus och i bakgrunden skymtar långt nere ett landskap.
Utsikt. Sven-Åke Hedström kan en vacker dag – och med hjälp av kikare – se den danska ön Anholt.

När hyresgästen Sven-Åke Hedström flyttade in fick han ett presentkort på 500 kronor till Gekås, men efter det har värdföretaget varit osynligt.

Efterlyser dialog

Det är Riksbyggen som sköter husets förvaltning. Sven-Åke efterlyser en dialog mellan hyresgäster, förvaltare och ägarna om hur man kan göra huset mer attraktivt och också prata om praktiska problem. Han och hans sambo trivs bra i lägenheten och har inga planer på att flytta.

En man i linne och mjukisbyxor som sitter vid ett bord och räcker över en liten hund till en kvinna i leopardmönstrad blus och i bakgrunden syns utanför fönstren ett stads- och naturlandskap.
Lägenheterna i höghusdelen av Vesterhavsporten saknar egna balkonger – men har speciella utsiktsrum med väl tilltagna fönster, och på taket finns en gemensam terrass.

Grannen Dan Green radar upp fördelarna med att bo i huset: utsikten, närheten till centrum, busshållplatserna på gatan utanför, mataffär och restaurang inpå, diskmaskin och egen tvättmaskin. Men hyran gör det omöjligt för honom och Monika att bo kvar nån längre tid.

– Det är en parentes i livet. Vi kommer inte att åldras här. Men vi skulle nog aldrig flytta om det inte vore så dyrt.

Fakta: Billiga prylar, höga hus och vindkraft

En gul bärkasse i plast med texten "Gekås Ullared" som står på en gräsmatta och i bakgrunden ett ljust sextonvåningshus, Vesterhavsporten.

  • Gekås grundades 1963 av Göran Karlsson och är mest känt för lågprisvaruhuset i Ullared, men i koncernen finns också hyresfastigheter och ett vindkraftsbolag. Koncernen omsätter över fyra miljarder kronor årligen.
  • Gekås äger cirka 230 hyreslägenheter i Falkenberg, bland annat på Motellvägen (Vesterhavsporten) och på Monarkivägen.
  • Av de 131 lägenheterna i Vesterhavsporten är 62 stycken trerummare, 60 stycken tvårummare, 6 stycken fyrarummare och 3 stycken ettor.
  • De vakanta lägenheterna är samtliga tvåor eller treor som kostar mellan 9 617 och 12 883 kronor i månaden.

Källor: Allabolag.se, Vesterhavsportens hemsida, Wikipedia

Läs också Tiptapp-förarna vittnar – tvingas flytta pianon utan hiss: "Jobbar 18-timmarsdagar" Tiptappande kändisar efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ögonöppnare”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.