Inga uniformer i störningsjouren
Så har det alltid varit, men nu har Rikspolisen aktualiserat saken. I en information till vaktbolagen understryker polisen att störningsjour inte är detsamma som bevakning. Det är polisens sak att ingripa i stökiga bostäder, inte störningsjourens.
Många hyresvärdar låter ett bevakningsföretag sköta om störningsjouren. Men nu påpekar polisen att störningsjouren inte får ge intryck av att vara väktare.
Juridiskt sett har väktare på bevakningsuppdrag ett förstärkt rättsskydd. Om en väktare på bevakningsuppdrag blir angripen kallas det inte misshandel utan våld mot tjänsteman, vilket är allvarligare. Och en väktare på uppdrag har rätt att bära exempelvis batong.
Men störningsjour är inte detsamma som bevakning, utan någon sorts sidoverksamhet. Väktare som utför sidoverksamhet får inte se ut som om han eller hon är ute på bevakning och får alltså inte bära uniform, inte heller batong.
Polisen påpekar att störningsjourens har rätt att ringa på dörren, att överlämna information samt att notera tid och plats för störningen. Sådana anteckningar kan hyresvärden ha nytta av om den störande hyresgästen ska sägas upp.
S törningsjouren får absolut inte ingripa i störande verksamhet exempelvis genom att försöka tala den störande hyresgästen tillrätta eller genom att avvisa någon från lägenheten. Att skapa ordning är polisens uppgift, enligt Rikspolisen som stöder sig på lagen och förordningen om bevakningsföretag.
– Jag har mailkorgen halvfull med synpunkter från allmännyttiga bostadsföretag som reagerat på förändringen säger Sven Eriksson, jurist på de kommunala bostadsföretagens organisation Sabo. Vi ska ta i detta efter semestrarna.
Eriksson säger att frågan varit aktuell det senaste året.
– Det är självklart att störningsjouren inte ska ingripa. Men jag tror inte att folk ser väktare som ombud för statsmakten, som någon sorts poliser.
Lars Lennmalm är vice vd i Gavlegårdarna, Gävles största hyresvärd.
– Vi blev bekymrade utifrån besked vi fick från vårt väktarbolag G4S.
– Men nu ser det lite ljusare ut, sedan Rikspolisstyrelsen informerat om sin syn på saken. Nu har vi förhoppningen att störningsjouren ska fungera som tidigare. För vår del är det ok om väktaren hänger på sig en väst ovanpå uniformen.
Börje Larsson, som är vice ordförande i Hyresgästföreningen i Gävle, är orolig:
– Detta kan drabba hyresgäster i särskilt stökiga områden. Polisen rycker inte ut på sådana här saker, de hyresgästerna är beroende av att störningsjouren fungerar. Jag är väl medveten om att väktarna inte har samma befogenheter som polisen, men de ger ändå trygghet.
– Men det där med gul väst är inget bekymmer.
Vaktbolaget Securitas levererar störningsjour, men det är ingen stor del av verksamheten.
– Vi vet inte om de signalerna från Rikspolisstyrelsen leder till förändringar hos oss säger informationschefen Peter Köhler. Vår branschorganisation Sweguard håller på att ta fram rekommendationer till medlemsföretagen. De ska vi naturligtvis följa.
Hem & Hyra har inte lyckats få någon kommentar från väktarnas fackliga organisation Transport.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.