Annons

Ingen bakgrundskoll av anställda hos landets bostadsförmedlingar

Nyheter En bostadsförmedlare med kriminellt förflutet misstänks ha gett personer förtur i bostadskön. Arbetsgivaren gjorde ingen kontroll av belastningsregistret innan han anställdes. Och det görs inte heller på annat håll i landet.
Foto: Pixabay

Hem & Hyra kunde i veckan avslöja att köfusket i Boplats Syds förmedling av hyreskontrakt i Skåne varit mer utbrett än vad som tidigare framkommit. En medarbetare misstänks ligga bakom fusket och hade vid avslöjandet jobbat på företaget i sex år.

Personen har ett kriminellt förflutet men fick sin anställning utan bakgrundskontroll. Vd Krister Hjelm har sagt till Hem & Hyra att Boplats Syd nu överväger att göra utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar.

Läs ocksåBoplats Syd vill häva kontrakt för fuskande hyresgäster

Men någon sådan kontroll genomförs sällan hos andra bostadsförmedlingar, visar en rundringning.

– Självklart gör vi regelbundna intervjuundersökningar såsom referenser från tidigare arbetsplatser, men inte den här typen av undersökningar, säger Tala Raha, kommunikationsansvarig vid Uppsala Bostadsförmedling.

I ett mejl utvecklar hon sedan företagets policy:

Läs ocksåEfter fusket i Malmös bostadskö - polisutredningen står still

“Vi tar inte utdrag från belastningsregistret. Vi har rutiner och genomför regelbundna internkontroller för att säkerställa att ingen anställd utnyttjar sin ställning på ett otillbörligt sätt. Genom ständig dialog arbetar vi med att stärka företagskulturen som främjar ett etiskt förhållningssätt.”

Annons

Hos Boplats, som förmedlar bostäder i Göteborgsregionen, ser det ungefär likadant ut.

– Vi tar sedvanliga referenser på personer, vi skulle naturligtvis kunna ta en kreditupplysning också om det säger något, men vi gör inte det, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats.

Läs ocksåKriminell skötte Boplats Syds lägenhetsköTangentbord och bild på Boplats Syd.

Trots att hon inte anser att en sökning i belastningsregistret är nödvändig säger hon att granskningen av Boplats Syd skapat nya rutiner även i deras bostadsförmedling. Det är bara ett fåtal personer som har rättighet att ändra på uppgifter i deras förmedlingssystem, där medlemmarna samlar på dagar.

– Man måste kunna ändra om något har blivit fel, men vi jobbar med att öka kontrollen i det arbetet, efter det som hänt med Boplats Syd. För min del handlar det om att vara jättetydlig och säga att om jag skulle upptäcka något, då polisanmäler jag det.

Hos Bostadsförmedlingen i Stockholm görs ingen kontroll av belastningsregister, men det som nu skett i Skåne gör att de funderar på om några nya åtgärder behövs.

Annons

– Jag känner mycket väl till det som hänt hos Boplats Syd och det är klart att sådana här saker och annat som händer i ens omvärld gör att man behöver fundera på och ompröva sina vägval, säger Peter Vesterholm, avdelningschef på förmedlingsavdelningen.

– Sedan är det så att det som hände Boplats Syd, det de utsattes för, som är ett brott naturligtvis, det tror vi oss veta att vi har bra kontroller för att upptäcka om något liknande skulle ske.

LÄS MER: Boplats Syd vill häva kontrakt för fuskande hyresgäster
LÄS MER: Efter fusket i Malmös bostadskö – polisutredningen står still
LÄS MER: Kriminell skötte Boplats Syds lägenhetskö

Fakta: Så gick fusket hos Boplats Syd till

102 avregistrerade kö-profiler hos Boplats Syd återaktiverades. I 62 av fallen manipulerades kötiden så att användarna fick möjlighet att gå på lägenhetsvisningar. Vissa stod redan i kö men med mindre tid och andra gick rakt in i kön. 28 personer med falsk kötid skrev under förstahandskontrakt med MKB och Stena fastigheter.

Läs också Så blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstäd Rekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.