Ingen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”
Nyinflyttade studenter som tvingas bo i tält, på madrasser i gymnastiksalar, eller rentav blivit blåsta på både deposition och bostad i den desperata jakten på tak över huvudet. Det är dystra nyheter som brukar kablas ut i samband med terminsstart i slutet av augusti.
Men i år är chanserna för nyblivna studenter att få en bostad på många håll bättre än på länge. I alla fall enligt årets Bostadsmarknadsenkät som Boverket skickar ut till Sveriges 290 kommuner. Av landets 38 högskolekommuner uppger 14 att det råder överskott på bostäder för studenter, nio bedömer att det råder balans mellan utbud och efterfrågan, 15 svarar att det råder underskott.
Högskolekommunernas tillgång på bostäder för studenter
Källa: Boverket
Överskott i mellanstora kommuner
Bara på ett år har antalet kommuner som uppger överskott dubblerats, från sju till 14. Bland de kommuner där det råder överskott märks Sundsvall, Norrköping, Västerås och Växjö.
I Luleå, Örebro och Helsingborg uppger kommunen att det råder balans mellan utbud och efterfrågan. Medan det i de allra största studentstäderna som Uppsala, Stockholm, Göteborg och Lund alltjämt råder brist på bostäder för studenter.
– Vi är förvånade. Det är många kommuner som har gått från balans till överskott. På sätt och vis följer bostäder för studenter tendensen för bostadsmarknaden i stort, det vill säga att det råder balans i allt fler mellanstora städer, säger Olof Axman, utredare på Boverket.
Av de kommuner som uppger överskott nämns att det byggts så mycket att studenter lättare kan få tag i en bostad i det ordinarie beståndet. En annan orsak är att pandemin gjort att fler upptäckt möjligheten att studera på distans.
130 tomma lägenheter i Gävle
En av de kommuner som gått från att ha balans till överskott är Gävle. En knapp timme med tåg från bostadsbristens Uppsala dras kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna med stora vakanser.
I dag står 130 av bolagets 459 studentlägenheter tomma. De finns nästan uteslutande i området Sätra, som ligger omkring 10 minuter från campus med cykel eller buss. När en privat aktör har byggde lägenheter närmare Campus började det bli allt fler svarta fönster om kvällarna i Sätra. De tomma studentlägenheterna kostar Gavlegårdarna mellan 500 000 och 600 000 kronor i månaden. Därför håller bolaget på att successivt göra om 70 av lägenheterna till vanliga hyresrätter och gruppboende. Till hösten kommer också lika många internationella studenter. Då hoppas Peter Levin, chef för Gavlegårdarnas kundcentrum att den här delen av Sätra ska leva upp.
– Vi har blivit drabbade av konkurrensen. Dessutom väljer alltfler att studera på distans och behöver inte permanent bostad. Därför har vi har bland annat börjat titta på möjligheterna att erbjuda studentbostadshotell vilket skulle kunna vara ett alternativ som passar studenter som läser på distans. Livet som student är inte längre att bo i korridor och bråka om vem som tog det sista smöret, säger Peter Levin.
Adam flyttar för att värden bygger om
När Hem & Hyra besöker Campus Sätra är det sommar, helg och föga överraskande lugnt. De tomma fönstren syns överallt. Adam Efara, som studerar till lantmäteriingenjör, er en av de få som rör sig i området. Han håller på att flytta från ett hus till ett annat för att Gavlegårdarna ska bygga om till vanliga lägenheter.
Den nya studentlyan är en liten två med balkong på drygt 30 kvadrat med kombinerat kök och vardagsrum och separat sovrum. För den betalar han 4700 kronor i månaden inklusive hushållsel och bredband. Hyran är en viktig anledning till att han bor kvar i Sätra. Att det tar 10 minuter med buss till Campus gör honom inte så mycket.
– De flesta studenterna vill bo i stan men jag trivs här. Att det är så många tomma lägenheter är både skönt och lite tråkigt. Området blir väldigt lugnt, säger Adam Efara.
”Håller verkligen inte med”
Rasmus Lindstedt, nyvald ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS) håller inte med om bilden som beskrivs i Bostadsmarknadsenkäten. Det är kommunernas uppfattning – inte studenternas. Bostadssituationen är på många håll i landet värre än vad som beskrivs i Boverkets rapport, menar han.
– Exempelvis uppger Borås, Falun och Växjö att man har överskott trots att man enligt vår uppfattning måste vänta ganska länge på att få en bostad i dessa städer. Jag håller verkligen inte med om den bild som ges, säger Rasmus Lindstedt.
Enligt studentkårernas senaste undersökning bor nästan 70 procent av landets studenter fortfarande bor i kommuner där det råder brist av bostäder för studenter. Den rapport som SFS presenterar i samband med terminsstart kommer med all säkerhet ge en annan verklighetsbeskrivning.
Hur länge är det rimligt att vänta på en studentbostad?
– Senast 30 dagar efter kursstart tycker vi man ska ha fått boende på sin studieort, säger Rasmus Lindstedt.
Källa: Boverkets Bostadsmarknadsenkät 2024