Annons

Ingen hyreschock efter nya lagen om allmännyttan

Nyheter Farhågorna om kraftigt höjda hyror efter förändringarna i lagen om allmännyttan har inte besannats. Däremot finns frågetecken kring vinstuttagen från bolagen, anser Boverket.

Myndigheten har gjort en ny uppföljning av hur den nu drygt fyra år gamla lagen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag, AKBL, har fungerat. Lagstiftningen som infördes den 1 januari 2011 innebär bland annat att bolagen ska agera enligt ”affärsmässiga principer med normala avkastningskrav” och att allmännyttans hyresnormerande roll inte längre finns kvar i hyreslagstiftningen.

Det har funnits en oro – och finns fortfarande på sina håll – över att hyrorna ska sticka iväg. Men hittills har farhågorna kommit på skam. Enligt Boverket finns det ännu inget som tyder på att hyrorna ökar mer än tidigare på grund av det nya regelverket.

Läs ocksåRekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjningAlingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Enligt myndighetens bedömning tycks hyresförhandlingarna i stort sett fungera likadant som före lagändringen. Utfallet har ”inte varit uppseendeväckande högt för hyresgästerna”, konstaterar man. Snitthöjningarna har i hyresförhandlingarna 2011-2014 stannat på 2,7 procent, 2,5 procent, 1,9 procent och 1,7 procent.

Annons

Ett annat omstritt inslag i den nya lagen är regleringen av hur vinstmedel får föras över från de kommunala bostadsbolagen till kommunerna. Lagen innehåller ett antal undantag som gör det möjligt att under vissa förutsättningar göra betydligt större överföringar än tidigare. Bland annat har en överföring på närmare 1,3 miljarder kronor från Stockholms stads bostadsbolag till kommunen blivit ifrågasatt, även om den fick grönt ljus i domstol.

”Det kan vara värt för regeringen att ställa sig frågan om detta varit syftet med bestämmelserna om begränsning av värdeöverföringar. Om alltför stora värdeöverföringar görs till kommunerna enligt undantagen finns risk för att bolagen på sikt inte får den stabila ekonomi som var avsikten”, skriver Boverket.

Annons
Läs ocksåHär går de mot trenden - nästa års hyreshöjning redan klar: "Skönt"Bilden visar hyresgästen Maria Olander som bor i Oskarshamn hos Byggebo.
Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Efter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagen Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.