Ingen i bostadskön ville ha topprenoverad sexrummare i 1800-talsgård
Ett stenkast från jättekomplexet Kista galleria och andra moderna kontorsbyggnader ligger Kista gård, som har anor från 1700-talet. En gång i tiden en pampig herrgård men som blivit en bortglömd plats efter år av förfall.
Byggnaderna är klassade som synnerligen kulturhistoriskt värdefull bebyggelse – utan att någon tagit ansvar över bevarandet. Gården har i stället varit ett tillhåll för hemlösa under perioder och fasaderna har under åren fyllts av klotter.
Turerna kring renoveringen av Kista gård är en långdragen historia. 2016 var planen att Stockholms stad, som då ägde gården, skulle stå för upprustningen. Staden ville utveckla Kista gård till en mötesplats med bland annat restaurang, kafé och konferensverksamhet.
Till en början var det tal om att upprustningen beräknades kosta 37 miljoner kronor, men när det blev uppenbart i hur dåligt skick fastigheterna var landade den beräknade kostnaden på drygt 50 miljoner kronor vilket blev för dyrt. Staden sålde då gården 2017 till ett privat bolag för 18,6 miljoner enligt tidningen Mitt i, och som tog på sig att rusta upp stället som ett lyxhotell med en lyxigare restaurang.
Men det blev aldrig något av de planerna och byggnaderna fortsatte att stå och förfalla. Men förra året kom nya ägare in i bilden, Sehlhall Fastigheter, som vill säkra att det kulturhistoriska värdet behålls. Vilken summa de köpte gården för vill de inte uppge.
Fastighetsbolaget är i första hand inriktade på vård- och omsorgsboenden samt skolor och förskolor.
Renoveringen uppskattad av Kistaborna
Och sedan snart två år tillbaka är renoveringen igång. Det första som gjordes var att totalrenovera annexet, den norra flygeln från 1893, och göra om det till två bostäder som hyrs ut som hyresrätter.
– Vi tycker det är kul att vårt projekt med Kista gård är så uppskattat i området. Men det är ett stort projekt, huskropparna är slitna och har tyvärr ett historiskt eftersatt underhåll. Det är mycket att ta hänsyn till när det ska restaureras då det finns ett historiskt värde i byggnaderna, säger Mikaela Malmgren, förvaltningsansvarig på Sehlhall Fastigheter.
Den första hyresgästen, en privatperson, flyttade in i början av november i den ena lägenheten, som är på 89 kvadratmeter med fyra rum och kök.
Den andra lägenheten har varit svårare att hyra ut. Det är sex rum och kök på 112 kvadratmeter. Den låg ute på Bostadsförmedlingen i Stockholm till en början som ett korttidskontrakt med en månadshyra på 18 642 kronor. Enligt bostadsförmedlingen var inkomstvillkoret lägst 675 000 kronor per år och av 22 intresseanmälningar kom 19 personer på visning, men alla tackade nej eller hoppade av.
– Nu testar vi att hyra ut via Samtrygg och hoppas på fler intressenter där, säger Mikaela Malmgren.
Varför är den så svåruthyrd tror du, borde den inte vara en ovanlig och attraktiv hyresrätt?
– Jag tror att det kan bero på att den är ganska stor, den är på 112 kvadratmeter och som fullt nyrenoverad blir det då en hyra som med fördel bärs av ett flerfamiljhushåll. I dag är det dessutom ett ostabilt och känsligt läge för privata hushåll med anledning av alla ökade kostnader i samhället.
Varför låg den ute som ett korttidskontrakt på bostadsförmedlingen?
– Det är endast på grund av det pågående detaljplanearbetet på fastigheten intill som vi håller på att utveckla, och om det skulle innebära att denna fastigheten skulle påverkas av framtida byggnationer där.
Hyrs ut som ett andrahandskontrakt
Nu hyrs lägenheten ut i andra hand via Samtrygg som hyr ut den för 21 438 kronor i månaden i upp till ett år med möjlighet till förlängning.
– Det är verkligen jättefina lägenheter med otroligt vackra kakelugnar och trägolv som ger en väldigt trevlig känsla. Även de gamla eldstäderna är bevarade. Så vi hoppas att någon snart ska flytta in och känna sig som hemma, säger Mikaela Malmgren.
Hur mycket bolaget har lagt på renoveringen av flygeln vill de inte uppge.
– Hur mycket som vi lagt på renoveringen önskar vi hålla för oss själva, men vi är mycket nöjda med resultatet, säger Mathias Holmqvist, entreprenadansvarig.
Funderar på vad gården ska användas till
Nu försöker Sehlhall hitta ett användningsområde för huvudbyggnaden där de har börjat med renovering utvändigt.
– Så det här är ett speciellt projekt för oss. Vi vill inte att den här gården ska stå och förfalla, samtidigt som vi vill hitta någon typ av samhällsnyttig funktion som kan knytas till gården. Men vi har inte hittat det perfekta användningsområdet i dagsläget utan började med annexet, säger Mikaela Malmgren.
Dan T Sehlberg, vd för Sehlhall, säger att det känns helt rätt att satsa på Kista gård.
– För oss som långsiktig fastighetsägare känns det helt rätt att investera i denna vackra plats med så unik historia. Gården är Kistas stamfastighet så det vill till att vi förvaltar arvet med omsorg. Som exempel kan nämnas att vi låtit hantverkare tälja 60 000 träplugg som vi använt i väggarna för att få putset att fästa. Så gjorde man förr i tiden och i respekt för den traditionen tyckte vi det var kul att göra detsamma.
-
Kista Gård har anor från 1700-talet och har gett namnet till stadsdelen.
- Byggnaderna är blåklassade av Stockholms stadsmuseum, vilket är den högsta klassen och innebär att byggnaden är av synnerligen kulturhistoriskt värde.
- Huvudbyggnaden är från 1852 och norra flygeln från 1893.
- På marken finns även en runsten som är ditflyttad.
- 2012 anlade staden en park kring gården med den kulturhistoriska miljön som tema, bland annat återskapades den pampiga allén.
Källa: Stockholms stad