Ingen klarhet i allmännyttans framtid i höst
Regeringens absoluta ambition är dock att propositionen som klargör spelreglerna för de kommunala bostadsbolagen och framtidens hyressättning ska vara klubbad av riksdagen under denna mandatperiod. Då måste propositionen vara klar i mitten av mars.
Fakta: utredningen om allmännyttans framtid
Våren 2008 presenterades utredningen om allmännyttans framtid. Bakgrunden var att Fastighetsägarna gjort en anmälan till EG-domstolen om att den svenska modellen med kommunala bostadsbolag som inte behöver gå med vinst, strider mot EU:s stadsstödsregler och snedvrider konkurrensen gentemot de privata fastighetsägarna
Michaël Koch, till vardags ordförande i Arbetsdomstolen, fick i uppdrag att utreda allmännyttans framtid. Han föreslog två olika modeller. En där uthyrning av bostäder ska grunda sig på EU:s undantag för allmänna ekonomiska tjänster. Men då skulle bostäderna enligt utredaren enbart kunna hyras ut till låginkomsttagare, något som i andra europeiska länder går under namnet socialbostäder.
Den andra är affärsmässig och då måste bostadsbolaget enbart kunna göra sociala insatser om det går att bevisa att det är långsiktigt lönsamt.
Utredningen föreslog också att hyrorna i attraktiva områden ska kunna höjas med max fem procent per år och sänkas lika mycket där många lägenheter står tomma. Allmännyttans hyresledande roll skulle avskaffas.
Förslaget kritiserades hårt av både Hyresgästföreningen och Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation, som tidigare i år kom med ett gemensamt förslag om allmännyttans framtid och hyressättningen.