Ingen kollektiv förhandling i Strömstadsfastighet

Strömstad För få boende vill att Hyresgästföreningen förhandlar hyran och därför får privatvärden i Strömstad säga upp förhandlingsavtalet. Det har hyresnämnden beslutat.

I höstas ville en privatvärd i Strömstad säga upp avtalet för ett hyreshus med åtta lägenheter. Han anser att kontakten med de boende är god och vill förhandla direkt med dem i stället. Förhandlingsordningen är en onödig kostnad både för honom och hyresgästerna anser värden.

Ett avtal om förhandlingsordning innebär att Hyresgästföreningen förhandlar hyran med värden för de boendes räkning. Alla hyresgäster i huset betalar då en hyressättningsavgift, just nu tolv kronor per månad, om de inte uttryckligen vill stå utanför systemet.

Läs ocksåVärden misstänker en vattenskada under högar med soporSopor på hög.

Hyresgästföreningen gick inte med på värdens uppsägning. När saken hamnade hos hyresnämnden hade föreningen frågat de boende i huset om deras syn på saken. Svar kom från fyra av de åtta lägenheterna. Två ville ha kvar förhandlingsordningen.

Det räcker inte enligt hyresnämndens bedömning. Bland annat lutade man sig på en dom i Svea Hovrätt som säger att det krävs att 30 procent av hyresgästerna ställer sig positiva till att avtalet ska fortsätta gälla.

Hyresnämnden bedömer inte heller att det finns andra skäl som visar att en förhandlingsordning är motiverad i det aktuella fallet.

Läs ocksåHyresnämnden lät mannen behålla lägenheten – nu är han häktad för knark och vapenTredelad bild: På den vänstra delen syns en pistol och ammunition. I mitten syns en bil på Eskilstuna tingsrätt, exteriör. På bilden syns ett rakblad och strängar av narkotika på ett bord.
Fakta: Förhandlingsordning

​En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.

Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.

Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Dyrt för värdar att inte hyresförhandla – får betala skadestånd: ”Närmast ren lagtrots” Värdens nej blev hyresgästens vinst – får betala 10 000 kronor mindre för färgstänken Fick inte överta mammans hyreskontrakt: "Inte rimligt att bo i en tvåa med sitt vuxna barn och en till vuxen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.