Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen

Uddevalla Nu startar den riktiga utomhussäsongen för lek. Men hur säker är lekplatsen? Kan man som förälder lita på att redskapen håller? Hem & Hyra har varit med på en besiktning.
Foto: Lasse Edwartz
Mattias Molin besiktigar Uddevallahems lekplatser, så att barnen ska kunna leka säkert. På varje lekplats finns också skyltar uppsatta med telefonnummer och kontaktuppgifter, om man själv upptäcker skador. "Det är viktigt att anmäla sådant", säger Mattias Molin.

Solen skiner och fåglarna kvittrar. Det är nu lekplatserna börjar fyllas med barn. Det är också dags för den årliga stora besiktningen av Uddevallahems egna lekplatser. Då görs den grundliga genomgången. Alla skruvar och bussningar ska kontrolleras. Det får inte finnas några flisor eller annat som kan skada en liten barnhand. Trappstegen ska vara stabila och hålla. Till och med sanden på marken ska kontrolleras att den har rätt konsistens för att skydda en fallande barnkropp.

– Dessutom kollas alla öppningar i lekredskapen så att det inte finns risk för att ett barn fastnar med huvudet till exempel, säger Jonas Larsson, distriktschef vid Uddevallahem.

Läs ocksåYttrandefrihetsexpert kritisk till reaktionen från Uddevallahems vd: "Rent skräckexempel"Uddevallahems ordförande David Sahlsten KD och vd, Thomas Aebeloe
lekplats,
Varje år besiktigas bostadsbolagens lekplatser för att Viggo och hans kompisar ska kunna leka säkert. Men det krävs också att föräldrar och andra vuxna är uppmärksamma på fel och skador.

Själva besiktningen gör Mattias Molin. Han har en specialutbildning för ändamålet. Hans uppgift är att minst en gång om året göra den grundliga genomgången. Det är en lagstadgad besiktning, där besiktningsmannen följer en mall för att inget ska missas.

Lekplatskontrollant Mattias Molin upptäcker att en bussning på lekskeppet är slitet. Han rapporterar skadan och senast dagen därpå är felet åtgärdat.

Mattias Molin säger att säkerheten på lekplatserna har skärpts år för år. Det som var godkänt för några år sedan är idag inte alls okej.

– Men redskapen på våra nyare lekplatser håller väldigt bra. Det är sällan några skador på dem. När de gäller våra äldre är självklart slitaget större. Där får vi kontrollera så att metall inte har rostat och sådant.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.
Färre, men bättre lekplatser

Lekplatserna har blivit färre och mer påkostade de senaste åren. – Förr fanns det en lekplats per gård, men så är det inte längre, säger Jonas Larsson.

Han säger att det handlar lite om hur många barnfamiljer det finns i ett område och hur långt det är till en lekplats.

Jonas och Mattias säger att nyttjandet av bostadsbolagets lekplatser också är väldigt olika.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

-I dag är ju de flesta barn på förskolor och i skolan. Det gör att lekplatserna inte används så mycket. De större barnen har ju också ett annat sätt att umgås nu, med datorspel och liknande.

Därför är inte lekplatserna lika flitigt använda som förr. Det gör också att slitaget och skadegörelsen har minskat betydligt.

– Vi har också en strategi att åtgärda alla fel direkt. Inte bara av säkerhetsskäl utan också för trivseln, säger Mattias Molin.

Han säger att det är tydligt att är yttermiljön välstädad och i ordning blir skadegörelse och klotter betydligt mindre.

– Om grannar ser att någon förstör eller skräpar ner på en fin gård, då säger man till. Alla blir mer rädda om sin boendemiljö om det är fint och välskött.

Skador på lekredskapen är prioriterade och reparatörerna kommer genast om man anmäler fel. Telefonnummer och kontaktuppgifter finns på alla Uddevallahems lekplatser.

Jonas och Mattias vädjar också till föräldrar och andra vuxna att om man ser något trasig eller skadat på en lekplats ska man genast höra av sig till bostadsbolaget.

Skyltar för egenansvar

– Det sitter skyltar på alla lekplatser med telefonnummer och kontaktuppgifter. Det kan ju vara så att vi gjort en kontroll och dagen efter är något skadat. Då är det ovärderligt att vi får reda på det genast, säger Mattias.

Bovärdarna i varje område har också som uppgift att titta över säkerheten på lekplatserna. Och de är också tacksamma för hjälp av de boende att hålla koll på säkerhetsbrister.

– Lekplatser och gårdar ska vara säkra och trygga, då gäller det att alla hjälps åt för att få det så bra som möjligt, säger Jonas Larsson.

 

Fakta: Säkerhetskontroller
  • Daglig kontroll beroende på slitage och användning kan göras av fastighetsägaren själv.
  • Månadsvis funktionskontroll av stabilitet och ­slitage. Kan göras av fastighetsägaren.
  • Årlig säkerhetsbesiktning ska göras av en person med erforderlig kompetens och utbildning.
  • Daglig kontroll beroende på slitage och användning kan göras av fastighetsägaren själv.
  • Månadsvis funktionskontroll av stabilitet och ­slitage. Kan göras av fastighetsägaren.
  • Årlig säkerhetsbesiktning ska göras av en person med erforderlig kompetens och utbildning.
Fakta: Gungeligung
  • Gungan omnämns i litteraturen redan på 1600-talet, då framför allt för vuxna.
  • Gungan är det vanligaste lekredskapet både på lekplatser och i hemmaträdgårdar. Kompisgungan är den som är mest populär idag.
  • Inte bara lek; gungandet ska stärka de små barnens självförtroende, vilja och mod.Lekplats, gungor, Molin, besiktning
Fakta: Populära lekplatser
  • Skrotnisses lekplats, Trollhättan. Jan Lööfs karaktärer och uppfinningar, båten Balder och Bertil Enstörings hus.
  • Mulle Meck-parken, Stockholm. Stor temapark där man får komma hem till Mulle Meck och testa alla hans prylar.
  • Norra Berget, Sundsvall. Ett stort friluftsmuseum med djur och byggnader och en populär lekplats.
Läs också Susanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner" Träd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.