Ingen lösning i sikte för hyror för 16 000 hyresgäster i Malmö
I förra veckan kom Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen i region norra Skåne överens om nya hyresnivåer för 2017 och därmed avblåstes den hyreskonflikt som pågått sedan i november då fastighetsägarna valde att stranda förhandlingarna. Överenskommelsen i norra Skåne gäller 12 600 lägenheter i tjugo kommuner och uppgörelsen slutade på höjningar mellan 0,62 procent och 1 procent. Men fortfarande är Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen i region södra Skåne inte överens när det gäller 16 000 lägenheter i Malmö. När förhandlingarna strandade i höstas var parterna fastlåsta vid 1,65 procents höjning respektive 0,55 procent. Fastighetsägarna Syds senaste bud är 1,25 procent men nu när Hyresgästföreningen gjort upp med både kommunala MKB och Kanslihuset, som också företräder privata fastighetsägare, på 0,88 procent ser de inga skäl till att de hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna Syd skulle få en högre höjning.
– När 45 000 hyresgäster fått 0,88 procent finns det ingen anledning till att övriga hyresgäster skulle få mer, säger Thomas Lindgren, tillförordnad förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Han menar att bollen nu ligger hos Fastighetsägarna Syd. Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd, är nöjd med uppgörelsen i norra Skåne och konstaterar också att det inte pågår några diskussioner i Malmö för närvarande.
– Vi får nog ge Malmö lite tid till så får vi se var vi landar. Det är alltid ett misslyckande att inte komma fram i förhandlingarna, säger Susanne Rikardsson.
En del privata hyresvärdar i Malmö, som företräds av Fastighetsägarna Syd, har valt att inte höja hyrorna alls i avvaktan på att konflikten ska få ett slut. Andra har höjt hyrorna, det vill säga direktaviserat trots att parterna inte har kommit överens. Ytterligare några, Brorman fastigheter och Hagagruppen, har vänt sig till hyresnämnden för att få hyresnivån prövad. I hyresnämnden har Brorman och Hagagruppen samma juridiska ombud, som inte är Fastighetsägarna Syd.
Varför företräder ni inte era egna medlemmar?
– Det är inget konstigt utan det är fastighetsägarna som har valt det juridiska ombud som de brukar arbeta med, säger Susanne Rikardsson.