Ingen miljonutdelning från Förbo

Västra Götaland Förbo kommer inte att dela ut 20 miljoner kronor som ägarkommunerna kan bygga tillfälliga flyktingbostäder för. Det beslöt Förbos stämma igår. Kommunpolitikerna i Mölndal hade röstat ja, men efter att största delägaren Härryda sagt nej så backade Kungälv och Lerum ur.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Det blir ingen vinstutdelning på 20 miljoner. I stället nöjer sig Förbo med sin ”vanliga” utdelning enligt Allbo-lagen, en summa som stannar på 288 000 kronor. Det beslöt Förbos stämma i går.

– Det är en summa som är baserad på statslåneräntan. Som det ser ut nu blir det ingen annan utdelning, säger Anders Halldén (L), ordförande i Förbos styrelse.

Läs ocksåKommunerna mjölkar bostadsbolagen – över en halv miljard i värdeöverföringarPengar från allmännyttiga bostadsbolag går bland annat till övervakningskameror och simhall.

Från början var det Förbos ägarråd, bestående av kommunpolitiker från Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv, som kom med idén om att plocka ut 20 miljoner kronor.

Normalt sett tillåts inte så stora vinstöverföringar, men lagen ger möjlighet till undantag för så kallade bostadssociala ändamål. I det här fallet skulle det bland annat vara att bygga tillfälliga bostäder för nyanlända invandrare.

Men som Hem & Hyra tidigare har berättat, stötte beslutet på patrull. I Mölndals kommun (som äger 27,6 procent av Förbo) röstade fullmäktige ja. Men i Härryda, som är största delägare med 46 procent, sade kommunfullmäktige nej. Det fick politikerna i Lerum (21,4 procent) och Kungälv (9 procent) att skjuta fram frågan på obestämd tid.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Mölndal valde att inte lägga något yrkande om saken på Förbos stämma, vilket också kan betraktas som att kommunen backar från kravet.

Skulle Lerum och Kungälv i framtiden göra gemensam sak med Mölndal så finns det visserligen möjlighet att utlysa en extrastämma, men Anders Halldén menar att det inte är speciellt sannolikt.

– I praktiken skulle det inte vara görligt förrän i oktober–november. Då kan man tycka att man lika gärna kan vänta till nästa ordinarie stämma, säger han.

Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

Anders Halldén är inte bara ordförande i Förbo utan även kommunpolitiker i Härryda. Han har tidigare uttryckt att han tycker den föreslagna utdelningen är olämplig, en åsikt han står kvar vid.

– Förbo är väldigt solitt och har så pass god grundekonomi att bolaget absolut kan klara en utdelning av den storleken. Men då måste det finnas en långsiktig plan bakom, det får inte vara någon sorts regulator för kommunalskatten. Det som är bäst för bolaget ska vara vägledande, säger Anders Halldén.

Frågan kan ses mot bakgrund av att Mölndals kommun under många år har gjort olagligt stora överföringar från sitt andra kommunala bolag Mölndalsbostäder. Pengarna har bland annat använts till underhåll av Gunnebo slott.

Hyresgästföreningen har kraftigt motsatt sig det agerandet, som man anser är en dubbelbeskattning av hyresgästerna. Försök att stoppa uttagen på juridisk väg har dock misslyckats.

LÄS MER:

Förbo kan dela ut miljoner

Hyrespengar går till badhus – här är kommunerna som tömmer sina bolag på miljoner

 

Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Var ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojekt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.