”Ingen risk för spritskandal”
Tidningen Aftonbladet har gjort en rad avslöjanden om Kommunal, bland annat om dyra alkoholnotor och langning av vin från fackförbundets restaurant till fackets festvåning.
I Hyresgästföreningen däremot råder en strikt alkoholpolicy: föreningens pengar ska inte på något sätt gå till att köpa alkohol.
– Jag tycker det är bra. Vi ska inte förtära alkohol på medlemmarnas bekostnad, oavsett om det är på föreningsnivå eller förbundsstyrelsenivå, säger förbundsordförande Marie Linder.
Det innebär inte att alla middagar, kurser och fester är helnyktra. Den som vill ha öl, vin eller sprit får köpa det för egna pengar.
Policyn hade inte odelat stöd när det infördes. Diskussionerna gick heta under förbundsstämman 2010 när Hyresgästföreningens region Mitt hade föreslagit att ett förbud mot alkoholköp skulle gälla i hela landet. Förslaget röstades igenom med bara tre rösters övervikt och gäller alltså sedan dess.
Medlemmarnas pengar kan ju fortfarande läggas på dyr mat och hotell. Varför inte till just alkohol?
– Jag tycker man ska vara återhållsam med mat och annat också, men när det just gäller alkohol går det inte att komma ifrån att det finns människor som har problem. Och det är ett berusningsmedel som jag inte tycker att föreningen ska stå för.
Marie Linder tycker det känns skönt att kunna ha ryggen fri och hon rekommenderar andra organisationer att införa liknande alkoholpolicy.
Är du säker på att förbudet efterlevs?
– Det är revisorerna som ska ha koll. Men jag har inte stött på det någonstans att det bjuds på alkohol. Det har blivit självklart inom organisationen att var och en betalar själv i så fall. Man kan aldrig garantera att inte fel begås någonstans, men vi är väldigt tydliga på vilka alkoholregler som gäller, säger Marie Linder.
Inte heller finns det någon grogrund för tveksam lägenhetsförmedling i Hyresgästföreningen. Visserligen äger man många fastigheter – föreningen har som princip att helst äga sina egna kontorslokaler för att inte sitta i knät på fastighetsägare som man ska förhandla med – men antalet bostadslägenheter är litet.
– Vi vill inte äga bostadslägenheter eftersom vi riskerar att hamna i en konstig sits om vi till exempel ska förhandla hyror med oss själva, säger fastighetschef Anders Möller.
I Helsingborg äger föreningen ändå en fastighet där region Norra Skåne tidigare hade sitt kontor och där det finns 15 bostadslägenheter.
Vem har fått lägenhet där? Finns det några anställda, förtroendevalda, politiker eller andra kompisar?
– Nej, nej. Det är helt vanliga hyresgäster som bor där. Det blir sällan någon lägenhet ledig, men när det händer så går den till lägenhetskön, säger Anders Möller.