Annons

Ingen skillnad i Lomma efter försäljning av allmännyttan

Lomma ​Lomma är enda kommunen i södra Skåne som inte har något allmännyttigt bostadsbolag. LFAB såldes i fjor och några större skillnader har det inte inneburit för hyresgästerna.

​Det rörde upp mycket känslor när hela det kommunala bostadsbolaget i Lomma såldes till Stena Fastigheter 2008. Ett och ett halvt år senare har det lugnat sig betydligt.
Det blev ingen större skillnad att vara utan ett kommunalt bostadsbolag. På vissa sätt har det faktiskt blivit bättre. Det menar Rolf Persson och Jan Rydén, båda förtroendevalda för Hyresgästföreningen i Lomma.

– Det var oroligt inför försäljningen och det var mycket spekulationer då om vad som skulle hända. Framför allt var vi oroliga att det skulle bli bostadsrätter, säger Rolf Persson nu, nedsjunken i en fåtölj i det hyrda kedjehuset i Lommas utkant. Här har han bott i fyrtio år, ända sedan huset byggdes. Närmare centrum, i en 30-talsfastighet, bor Jan Rydén, Lommabo sedan 7 år.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Vi har blivit väldigt nöjda nu efter försäljningen. Den enda kontakt vi hade med LFAB var två möten om året. Det funkar mycket bättre med informationen från Stena. Vi får nyhetsbrev och de gör en årlig enkät bland hyresgästerna, säger Jan Rydén.

Annons

– Ja, det fungerar väldigt bra, fyller Rolf Persson i. Enda förbehållet som de båda har är att det hade varit bättre insyn om det hade varit ett kommunalt bolag. Och så fungerar inte hyresförhandlingarna som förr.

För att komma fram till en lämplig hyresnivå i kommunen fick man i fjor lägga ihop hyreshöjningarna i Staffanstorp, Lund och Burlöv för att komma fram till ett genomsnitt som kunde överföras på Stenas fastigheters totalt 285 lägenheter i Lomma och Bjärred.

Annons
Läs ocksåBritt-Marie tar fighten när hyresvärden vill sälja hennes lägenhet: "Det handlar ju om människor"En kvinna står utanför ett hus som Öbo vill sälja.

– Hyresförhandlingarna är ett dilemma och det är svårt att hitta en modell som fungerar. Det ställer till det för förhandlingarna när man inte har en allmännytta på orten, säger Thomas Lindgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs också Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.