Annons

Ingen tvångsförvaltning i skandalhuset Kinesiska muren – men banken kräver 28 miljoner

Malmö Fukt, kyla och mögel. Hyresgästföreningen ville få bostadsrättsföreningen i ökända Kinesiska muren tvångsförvaltad, men gick bet. Samtidigt står bostadsrättsföreningen inför ännu ett hot: banken kan driva den i konkurs.
Kinesiska muren på Rosengård i Malmö och Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren

Bristerna i boendet var så pass allvarliga att Hyresgästföreningen krävde en tvångsförvaltning – lagens allra strängaste vapen mot slumvärdar. Nu har hyresnämnden prövat fallet: det blir ingen tvångsförvaltning.

Antalet hyreslägenheter i bostadsrättsföreningen Femman i Kinesiska muren på Rosengård är för få. Av det skälet finns det inte ens skäl att överväga tvångsförvaltning, som hyresnämnden ser det. Dessutom skulle hyresintäkterna vara så låga att det inte skulle bli ekonomiskt hållbart. Det skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Läs ocksåMalmö stad kräver tvångsförvaltning av misskötta huset: ”Långtgående vanvård”Kinesiska muren i Malmö.

Från Hyresgästföreningens sida är man besviken.

Vi är inte nöjda med beslutet och vi ska diskutera om vi ska överklaga det, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen som drivit fallet i hyresnämnden.

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen iMalmö
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Hon ifrågasätter bland annat hyresnämndens bedömning kring lägenhetsantalet. Dels är det fortfarande oklart hur många hyresrätter det egentligen finns i föreningen, dels är frågan var gränsen går. Fyra lägenheter låg på bordet när tvångsförvaltningen blev prövad i nämnden. Samtidigt visar en rapport från Anticimex att det handlar om ungefär 25 hyresrätter.

Annons

Hur många hyreslägenheter måste det finnas för att man ska kunna tvångsförvalta en bostadsrättsförening? Vad ska hyresgästerna i misskötta lägenheter i bostadsrättsföreningen göra om bristerna inte får några konsekvenser. Vi misstänker att många har andrahandskontrakt fast de egentligen hyr i första hand, säger Josephine Stensson.

Mångåriga problem i Kinesiska muren

Turerna kring den rikskända skandalfastigheten Kinesiska muren på Rosengård har pågått i flera år. För ett och ett halvt år sedan stod grannföreningen till Femman, som nu riskerade tvångsförvaltning, inför konkurs. Då grep det kommunala bostadsbolaget MKB in och köpte föreningen. De som ägde sina lägenheten fick tillbaka en del av insatsen när föreningen omvandlades till hyresrätter. Samtidigt tvingades många att flytta.

Kinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning.
Kinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning, längst till höger i bilden.

Samtidigt fortsatte kaoset i grannföreningen Femman, som styrts av ungefär samma personer och enligt samma upplägg. Miljöförvaltningen har beslutat om viten kopplade till skadedjur, mögel och kyl. Det har handlat om hundratusentals kronor som tickat på var fjärde vecka samtidigt som föreningen haft krav på ytterligare en halv miljon kronor på sig, kopplat till Räddningstjänsten. Boende har känt sig övergivna och Hyresgästföreningen har inte kunnat nå företrädare för föreningen. Till slut fick Hyresgästföreningen nog. I höstas gick de in med ett krav om tvångsförvaltning av föreningen.

Men hyresnämnden har nu alltså sagt nej. Det blir ingen tvångsförvaltning. Nämnden konstaterar att det finns brister men de är inte tillräckligt allvarliga. Föreningen har under processens gång dessutom gjort en del åtgärder i olika lägenheter.

Annons

Banken kräver tillbaka 28 miljoner kronor

Samtidigt står bostadsrättsföreningen Femman inför ännu ett hot. Handelsbanken har stämt föreningen på drygt 28 miljoner kronor i Malmö tingsrätt. Det motsvarar bankens lån till föreningen. Skulden förföll redan hösten 2021, menar banken. Bostadsrättsföreningens styrelse håller inte med. Nu slåss de för rätten att förlänga lånet. Bostadsrättsföreningen menar att de har blivit lovade lån mot att de uppfyller vissa krav, vilket de anser sig göra. Att Handelsbanken vill ha tillbaka sina pengar ser de därför som ett avtalsbrott.

Det är ett helt annat ärende som jag inte är insatt i, men risken är att de hamnar i samma sits som grannföreningen, det vill säga konkurs, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNy dom - omskrivna skandalvärden tvingas betala 640 000 kronorKinesiska muren i Malmö.

Hem & Hyra har förgäves försökt nå företrädare för föreningen.

Fakta: Svårt få igenom tvångsförvaltning
  • Hand på en lagbokDet är extremt svårt att få igenom en tvångsförvaltning. Och ovanligt. På tre år har det enbart skett åtta gånger i Skåne och senaste det hände var 2016 i ett mindre hus på Seved i Malmö. Det visar Hem & Hyras omfattande kartläggning av tvångsförvaltningar det senaste decenniet från förra året.
  • Samtliga fall i Skåne rör hyreshus. En bostadsrättsförening har aldrig i närtid råkat ut för ingreppet från myndigheterna. I regel är det två punkter som leder till att tvånget går igenom – obetalda räkningar för till exempel elektricitet eller vatten och fastighetsägare som gör sig onåbara och inte svarar på brev eller i telefon. En beslutad tvångsförvaltning leder dessutom nästan alltid till att ett hyreshus säljs till en ny ägare. Och då upphör tvångsförvaltningen. Så ser historiken i Skåne ut rent de senaste tio åren.
Fakta: Rosengård

 

Rosengård
Rosengård
  • Rosengård i Malmö delas i en sydlig och nordlig del av Amiralsgatan som skär rakt genom kvarteren och dyker ner under Rosengård centrum.
  • Den södra delen består av hyresrätter, mestadels ägda av kommunala MKB men även Victoria Park, Contentus och Rosengård fastigheter finns här. Rosengård ”söder om Amiralsgatan” klassas av polisen som ett särskilt utsatt område, vilket inte gäller stadsdelen som helhet.
  • Den norra delen hyser bostadsrättsföreningar och studentlägenheter. Här ligger bland annat Kinesiska muren som är indelade i tre delar: mittendelen som ägs av MKB, och två delar som är bostadsrättsföreningar. Den ena är den nu aktuella 5:an som Hyresgästföreningen krävde tvångsförvaltning av. Längre bort i området ligger BRF Ida, ytterligare en förening hamnat i problem kopplat till brist på pengar. I det senare fallet efter en plundring.
Läs också Hyresgäster kan inte betala hyran – värden riskerar böter på 100 000 kronor Sätt på värmen eller betala böter – nya krav pressar skandalförening: ”Allvarlig risk för hälsan” Här bor de utan värme och varmvatten sedan veckor – hyresgästen Tarek: ”Total katastrof”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.