Inget att göra om ditt hus ska säljas
Vill det sig riktigt illa kan det plötsligt stå ett nytt kontonummer på din hyresavi i slutet av månaden: din hyresvärd har sålt huset du bor i.
Hyresgäster i Tobo i Uppland fick i början av oktober via lappar i trapphusen veta att deras fastigheter sålts ännu en gång. Det var den tredje försäljningen på tre år:
– Hur får jag tag på den nya ägaren och vart vänder jag mig om jag vill säga upp lägenheten? undrade flera av dem på ett bomöte i slutet av oktober.
Mårten Gulin är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle. Hans råd är att avvakta med att betala men att snabbt söka information om den nya hyresvärden.
– Vi kan hjälpa till med det. Och alla hyresgäster har rätt att kräva att få veta vem som tar emot hyran och det ska finnas ett larmnummer att ringa.
Förvärvslagen gav kommunerna vetorätt och Hyresgästföreningen fick därmed en möjlighet att påverka fastighetsförsäljningar. Men den lagen ansågs tandlös och togs bort 2010. I stället har antalet ärenden om bristande förvaltning ökat hos vissa hyresnämnder.
– När de kommunala bostadsföretagen ska sälja brukar det vara ganska lätt att få information i förväg. Det är på den privata sidan som det kan bli problem, säger Mårten Gulin.
Att deponera sin hyra eller delar av den innebär att en hyresgäst låter länsstyrelsen ta emot och förvara hyrespengarna åt sig.
En anledning kan vara att en inte vet vem som egentligen är ens nya hyresvärd. Eftersatt underhåll är en annan.
Syftet med deponeringen är att hyresgästen inte ska riskera att få sin hyresrätt förverkad, alltså mista sin rätt att hyra lägenheten.