Inkräktande mask skrämmer slag på hemmaodlarna – så skyddar du dig mot plattmasken

Nyheter En oväntad inkräktare har dykt upp i den svenska trädgården, den invasiva plattmasken. Hem & Hyra tipsar om hur du undviker att få hem dem, och tar kål på den om det ändå skulle ske.
Foto: Piter Kehoma Boll, Creative Commons / Getty

Odling och växtlighet är ett intresse som delas av Hem & Hyras läsare över hela landet. Men årets odlingssäsong har bjudit på en otrevlig överraskning.

Lövplattmasken Obama nungara är en ny invasiv art som upptäcktes i Skåne i november 2024. Något som oroar experterna. Visserligen skadar plattmasken inte växter och annat vi odlar, så som till exempel mördarsniglar.

Läs ocksåSå återvinner du ditt fett på rätt sätt

Däremot befarar man att den kommer att äta upp vår inhemska daggmask, vilket blir ett hot mot jordkvaliteten på sikt.

Länsstyrelsen Skåne beskriver att det saknas studier på lövplattmaskens påverkan, men att liknande arter har visat sig minska daggmaskbeståndet. Vilket i sin tur kan försämra jordkvaliteten och växters tillväxt.

Miriam Dovrén, VD på Eriksbo plantskola och lövplattmasken Obama nungara

Plattmask hittas i varje leverans

För företag som importerar växter innebär detta en stor utmaning. Miriam Dovrén, VD på Eriksbo Plantskola i Köping, förklarar att det blivit lag på att göra noggranna kontroller. Därav läggs mycket tid och kraft ner på att hantera plattmask. Genom dessa kontroller har de hittat plattmask i varje leverans.

– Det är många timmar som vi lägger på detta. Egentligen borde växternas priser öka med 20 procent på grund av de extra kontrollerna, men det kan ju inte konsumenterna betala. Det är pressat hos grossisterna nu, konsumenterna har inte förstått det än.

Vad ska konsumenter tänka på? 

– Om man köper växter kan man först göra en koll i butiken. Då kan man titta på undersidan så att det inte sitter någon mask där. När man kommer hem ska man vända upp och ner på växten och titta på undersidan av krukan, lyfta upp plantan ur krukan och titta på insidan av krukan och på utsidan av rotklumpen. Det är sällan masken är i jorden, den sitter oftast i närheten av plasten eftersom plasten håller fukten.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

Cirka 80 procent av växterna i svenska trädgårdsbutiker är importerade, förklarar Miriam Dovrén. Om fler växter vore svenskodlade hade risken för plattmask varit betydligt mindre. Hittills har masken främst hittats på växter i kruka, där den trivs i den fuktiga miljön runt plastkrukan.

Vad ska man göra om man hittar masken? 

– Det enklaste är att lägga dem ett dygn i frysen. Om man inte vill frysa maskarna, så kan man värma dem i 45 grader varmt vatten i minst 15 minuter, då dör de också. Det funkar inte att hugga ihjäl dem, då blir det två eller fyra stycken.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.
Fakta: Lövplattmasken Obama nungara
  • Lövplattmasken Obama nungara är ca 5-8 cm lång och ca 0,5 cm bred. Den svenska plattmasken är mycket mindre.
  • Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.
  • Äggen är 0,5 cm stora och från en början klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar.
  • Lövplattmasken är ett rovdjur som lever på maskar, sniglar, snäckor och andra plattmaskar. Den lever på jorden och hittas i naturen, oftast under träbitar, stenar och löv.
  • Arten är mest aktiv efter skymningen.
  • I Sverige har den än så länge bara hittats i och under krukor och på marken under krukor och tråg.

Källa: Länsstyrelsen i Skåne

Läs också Lisa blir av med halva trädgården när kommunen tar tillbaka mark Peter äter ute utan risk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.