Annons

Insjökräften missade tiden – får inte överklaga domen

Mellerud Bostadsbolaget Insjökräftan överklagade hyresnämndens beslut – men fem dagar för sent. Nu avvisas överklagandet och bolaget måste ta itu med bristerna.

I mitten av december föll hyresnämndens dom över privata hyresvärden Insjökräftan. Två olika tvångsförelägganden, som rörde två hyresgäster i vart och ett av bolagens två områden i Mellerud, sa att bolaget skulle åtgärda ett antal brister på sina fastigheter.

Bland annat handlade det om en radonsanering, eftersom det för drygt tio år sedan uppmättes radon långt över dagens gränsvärden i flera av lägenheterna. Bland bristerna fanns också trasiga staket, nedskräpning i källarutrymmen och 25 år gamla vitvaror som behövde bytas ut.

Läs ocksåBristerna i Kenneths lägenhet fixades inte på flera månader: "Det är tröttsamt"Färgsläpp från tak i Kenneths lägenhet.

Insjökräftan var dock inte nöjda med den tid de fick på sig att fixa felen, utan överklagade ett av tvångsföreläggandena.

Men den som ska överklaga bör vara noggrann med datumen – i domstolens värld får man inte vara sen. Så när Insjökräftans överklagande damp ner hos hyresnämnden fem dagar för sent, avvisades det direkt.

Då överklagade bolaget även hyresnämndens avvisande. Det var dock förgäves. Svea hovrätt har nu tittat på överklagandet, där företrädaren för Insjökräftan hänvisar till att de hade haft långtidssjukskrivna och julledigheter. Det tycker hovrätten inte är ett giltigt skäl utan har nu fastställt hyresnämndens avvisande.

Läs ocksåKurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på platsEn man som sitter i en rullstol vid ett bord. I bakgrunden en kvinna.

Det är ett beslut som inte kan överklagas, och därmed är bolaget nu tvunget att åtgärda bristerna.

Annons

Yngve Arvidsson, Insjökräftans fastighetsförvaltare, tror dock inte att det var förseningen som gjorde att överklagandet avvisades.

– Nej, jag tror personligen att vi hade fått på pälsen ändå, även om vi hade kommit in i tid.

Läs ocksåFyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängdEn tvådelad bild där ena halvan föreställer ett vitt flervåningshus med texten Wilhem och den andra en äldre man som sitter i en rullstol ovanför en trappa.

Hans främsta invändning mot hyresnämndens dom är att bolaget får för lite tid på sig till radonsaneringen.

– Vi hade velat ha ett år till på oss, för nu kom det mycket arbete på en gång för oss.

Dessutom har Yngve Arvidsson svårt att förstå varför ingen vidtog några åtgärder år 2001 när radonproblemen uppdagades – vilket var innan Insjökräftan köpte fastigheterna.

Annons

– Det här kom som en blixt från klar himmel för oss. Den förre ägaren har inte sagt någonting och det framgick inte i köpekontraktet, säger han.

Dessutom tycker han att Melleruds kommun borde vidtagit åtgärder.

– Jag förstår inte att de inte gjorde något för även då fanns det radon över gränsvärdena. Jag har letat men inte hittat någonting diariefört från den mätningen men det verkar vara omöjligt att få reda på varför ingen gjorde tog itu med det då.

Läs också Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.