Annons

Inte lätt bli av med äldre generationer

Nyheter ​En son som vill köra ut sin far för att själv kunna flytta in i huset. Barnbarn som vill bli av med farmor för att kunna sälja gården. Två fall i Västerbotten visar att besittningsrätten är starkare än blodsbanden ibland.

​I det ena fallet är det en 82-årig man som har bott på en gård sedan 60-talet. År 2001 överlät han hela fastigheten till sin son, men bodde kvar i ett av de två boningshusen.

Annons
Nu vill sonen med sambo rusta upp huset där pappan bor och flytta in där själva. Pappan bor ändå mest på annat håll och använder bara huset någon vecka ibland, enligt sonen.
I vanliga fall kan den som äger ett en- eller tvåfamiljshus få säga upp en hyresgäst för att kunna flytta in i huset själv. Men efter noggranna överväganden kom hyresnämnden i Umeå fram till att det inte går i det här fallet.
Ett tungt skäl är att pappan överlät fastigheten till sin son under förutsättning att han själv skulle få bo kvar så länge han önskade. Även om det inte finns några skriftliga bevis på detta måste sonen ha förstått det, enligt hyresnämnden.
Sonen bor dessutom redan i ett likvärdigt hus på samma fastighet och har därför inte tyngre skäl att flytta till pappans hus. Även om inte pappan bor där hela året har han rätt att bo kvar.
Det andra fallet handlar om en 86-årig kvinna som bor i en stor gammal herrgårdsbyggnad. Hon har bott där i drygt 60 år. När hennes man dog bodde hon kvar, men överlät fastigheten till sin son.
Nu har sonen avlidit och hans barn säger sig inte ha råd att underhålla herrgårdsbyggnaden utan vill sälja. Eftersom det är svårt att sälja ett enfamiljshus med en hyresgäst i, sade de upp farmodern.
Vanligtvis kan man säga upp en hyresgäst för att kunna sälja ett en- eller tvåfamiljshus. Men även i det här fallet får farmodern rätt till förlängning av hytreskontraktet.
Enligt hyresnämndens utredning var det underförstått att hon skulle få bo kvar så länge hon önskade, när hon överlät fastigheten till sin son. Det skulle dessutom säkert ta minst ett par år att hitta ett godtagbart alternativ som bostad för kvinnan, enligt hyresnämnden.
I ett fall som detta kan man kräva att dödsboet väntar med att sälja fastigheten, beslutade nämnden.
Båda ärendena överklagades, men Svea hovrätt går helt på hyresnämndens linje och de äldre släktingarna får bo kvar.

Annons
Läs också Hyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.