Inte okej med nya fönster i gammalt hyreshus

Blekinge En fastighetsägare i Karlskrona har stött på patrull när det gäller fönsterbyte i en fastighet från 1940-talet. Kommunen, länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen säger nej till bygglov.

Fastigheten Rosen 48 på Skepparegatan i Karlskrona är ett flerbostadshus från 1949 och omfattas av tre sammanhängande huskroppar. Det är ett välbevarat exempel på tidstypisk bostadsarkitektur, enligt en inventering gjord av kommunen.

Först sa miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Karlskrona kommun nej till bygglov för att byta de gamla tvåglasfönstren i trä till energieffektiva treglasfönster i aluminium, något som även skulle minska karmdjupet med 45 millimeter, från 115 millimeter till 70 millimeter.

Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

Enligt hyresvärden Trossöbostäder går det inte visuellt att se skillnad på träfönster och aluminiumfönster och det förändrade karmdjupet är marginellt och kommer att putsas så att det inte synligt påverkar fasadens utseende. Alternativet, att renovera befintliga fönster innebär att hyresgästerna måste behålla en sämre standard i sin inomhusmiljö, menar Trossöbostäder som även lyfter fram att en förändring av fasaden redan skett i och med att fyra portar byttes ut till aluminium för 20 år sedan.

Men miljö- och samhällsbyggnadsnämnden slår fast att fastigheten är särskilt värdefull från kulturhistorisk synpunkt och nya fönster, enligt bygglovsansökan, skulle innebära en förvanskning av byggnaden. Det håller länsstyrelsen med om. Vid en avvägning mellan det allmänna intresset av att bevara byggnadens karaktärsdrag och sökandets enskilda intresse av att byta till en annan typ av fönster, väger det allmänna intresset tyngre, beslutar länsstyrelsen.

Och i förra veckan kom domen från Mark- och miljödomstolen i Växjö. Det blev nej till bygglov även här. ”Mark- och miljödomstolen instämmer i den bedömning som länsstyrelsen gjort. Vad bolaget nu anfört föranleder inte någon annan bedömning och överklagandet ska därför avslås”, skriver domstolen.

Läs ocksåBättre kontroll och ny teknik – det här kan din värd göra för att stoppa vattenläckorna

Att Trossöbostäder vill ha nya fönster handlar om att förbättra fastigheten, förklarar Diana Eregovic, chefjurist hos Fastighetsägarna Syd och ombud för bostadsbolaget.

– Det är bättre fönster på flera sätt och som kommer hyresgästerna till del. De ger mer ljus in i lägenheterna, en bättre miljö och är även bättre ur energisynpunkt. Dessutom är de bättre ur säkerhetssynpunkt. Fönsterna som sitter där i dag öppnas utåt så de nya fönstren blir enklare än rengöra, säger Diana Eregovic.

Vad händer nu?

Läs ocksåVärden byggde nytt och lät underhållet stå tillbaka – nu skenar vattenskadorna

– Fastighetsägaren har ännu inte beslutat sig för vad som ska göras i nästa steg. Vi ska ha en genomgång och sedan får vi se, säger Diana Eregovic.

Fram till 26 september har Trossöbostäder på sig att överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen. Målet kan bara tas upp om överdomstolen lämnar prövningstillstånd.

Läs också En syndaflod av vattenskador: Miriam fick lämna sitt hem när möglet spred sig Industriboom får Gullspångsbostäder att renovera tomställda lägenheter – Vd:n: "Någonstans ska ju alla bo"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.