De kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för låga
Både Helga Mattsson och Karin Neumann har bott i det radhusliknande området hos kommunala KKB i Kävlinge i cirka tio år. Nu har de hamnat i ett dilemma när deras livspartners har blivit sjuka. Karins man har flyttat till ett annat boende och Helga vill veta vad som gäller om samma sak händer hennes.
Därför har de båda kvinnorna tittat på möjligheten att byta bort trerumslägenheten till mindre och billigare – men då blev det problem.
Betalar idag kallhyra
76-åriga Helga Mattson testade i somras att söka en lägenhet på Boplats Syd som ensamstående. Boplats Syd är en bostadskö som flera kommunala och privata hyresvärdar är anslutna till. Idag har Helga en genomsnittskostnad på cirka 9 800 kronor i månaden som inkluderar kallhyra, värme, vatten och el. Tvåan hon ville göra en intresseanmälan på hade en hyra på 8 200 kronor.
KKB bytte till Boplats Syd 2021, och är nu den enda väg att gå även om man söker en lägenhet hos sin nuvarande värd.
Helga Mattson registrerade sig och fyllde i efterfrågad inkomst som för henne är 15 000 kronor efter skatt. Sedan fick hon en smärre chock. En röd text berättade att hon inte hade tillräcklig inkomst – hon kunde inte ens anmäla sitt intresse, vilket Lokaltidningen var först att berätta om.
”Det är ju inte klokt”
På sitt håll fick 74-åriga Karin Nuemann samma resultat. Snabbt förstod hon att tvåorna var uteslutna och hon fick börja söka ettor.
– Det är ju inte klokt att man inte ska få en tvåa. Det är väldigt många som sitter i samma situation och som nu inser att de aldrig kommer att kunna flytta. Man tycker att hyresvärden skulle kunna ta en diskussion. Vi pensionärer har låga pensioner, säger Helga Mattsson.
– Alla vi äldre sitter i en rävsax, säger Karin Nuemann som konstaterar att hon under åren som pensionär lärt sig leva utifrån de pengarna som hon har.
När Karin insåg att hon förmodligen kunde öka sin inkomst genom att få bostadstillägg, vilket är möjligt för pensionärer med låga inkomster och lite pengar på banken upptäckte väninnorna ett moment 22. KKB krävde bevis på beviljat bostadstillägg men får att få bidraget måste den sökande ha ett påskrivet kontrakt. KKB godtog inte ett preliminärt besked.
Kan lägga till kapital
Efter att Helga Mattsson nekades möjligheten att ens anmäla sitt intresse kontaktade hon först Boplats Syd som i sin tur hänvisade till KKB. Där fick hon svaret att de var medvetna att det kan bli skevt och att de därför funderade på möjligheten att personer med låga inkomster skulle kunna lägga till kapital, alltså den som har pengar på banken kan räkna med det som inkomst.
Enligt KKB:s uthyrningspolicy är det nu möjligt. Men det är inga småsummor som krävs. Den sökande ska kunna styrka att man ”förfogar över ett belopp som inte understiger 5 årshyror”. Det betyder att om månadshyran är 8 000 kronor krävs 480 000 kronor.
”Det ska inte ha den sortens policy”
– Det låter helt, helt sjukt. Och det här är allmännyttan, de ska inte ha den sortens policy för hyreslägenheter. De vet ju också om att pensionärer inte har de pengarna, ja om man inte har sålt ett hus då kanske, säger Helga Mattsson.
Lillemor Nordhöj är gruppchef för kommunikation och bostadspolitik på Hyresgästföreningen. När hon tar del av Karins och Helgas situation tycker hon bostadsbolaget är alltför stelbent. Det handlar om ett allmännyttigt bolag med uppdrag att erbjuda alla grupper i samhället en bostad.
– Här har man policys så högt satta att det stänger ute pensionärer med lägre inkomster. Bostadsbolag bestämmer sina egna regler men de får inte diskriminera, säger Lillemor Nordhöj.
”Märkligt inte kan diskutera”
Hon tycker att det verkar som att värden har kommit längre bort från sina hyresgäster när de lämnat över uthyrningen till Boplats Syd.
– De är märkligt att hyresgästerna inte kan diskutera direkt med sin värd. Ett allmännyttigt bolag borde ha den kontakten, säger Lillemor Nordhöj.
Hem & Hyra vill intervjua KKB:s vd Henrik Hopp, men han vill endast svara på frågor via mejl, vilket gör det svårare att ställa följdfrågor. Han skriver att utifrån uppgifterna måste Helga Mattsson ha sökt en dyrare lägenhet än hon uppger.
Reglerna ses över
”Utifrån inkomstkravet i vår uthyrningspolicy har hon då sökt en lägenhet med en hyra på ca 11 000 SEK/månad. Skulle hon istället sökt en lägenhet med lägre hyra hade inkomstkravet blivit lägre i motsvarande grad och då haft möjlighet att uppnå kravställningen”.
Han skriver vidare ”att på förekommen anledning” ser man nu över hur boende hos dem ska skulle söka billigare lägenheter än sin nuvarande. Detta sker i bostadsbolagets styrelse.
”Målsättningen är att vara beslutsmässiga i denna fråga så fort som möjligt. Fram till dess gäller dock den beslutade policyn”.
Kapital till för flyttkedjor
Enligt Henrik Hopp är frågan om att få räkna med förmögenhet inte tänkt för den situationen som Helga och Karin hamnat i. Den har kommit till för att stimulera flyttkedjor i kommunen. Bostadsbolaget ser det som ”en möjliggörare för äldre som har låg pension men har ett ägande av till exempel en villa eller en bostadsrätt”.
När det gäller bostadstillägget anser Henrik Hopp att det inte är relevant om den sökande redan har ett hyreskontrakt. Men det var precis det som hände Karin Neuman. Hon kontaktade Pensionsmyndigheten som sa att hon kunde få ett preliminärt besked – men det godtogs inte.
När Karin Neumann insåg att hennes pension inte räckte för att söka tvåor började hon istället leta efter ettor och överväga lägenheter i andra kommuner. Hon fick till slut napp. I januari flyttade hon in i en etta i Kävlinge på cirka 50 kvadrat med en hyra på lite över 7 000 kronor. Då kunde hon trots allt slappna av.
”Allmännyttan har spelat ut sin roll”
Hon hade önskat att processen varit lättare, att hyresvärden hade tagit en diskussion med henne, och andra som är i samma situation. Nu upplevade hon att hon bara var en i mängden och att reglerna hos Boplats Syd var strikta.
– Det känns som att vi hamnar helt utanför, säger Karin Neumann.
– Allmännyttan har spelat ut sin roll, säger Helga Mattsson.
MKB, Malmö: Kräver en inkomst på 1,5 gånger månadshyran. Vid lägre inkomster kan ett kapital på minst tre årshyror medräknas.
Helsingborgshem: Kräver inkomst som täcker två månadshyror. Vid lägre inkomster kan ett kapital på minst tre årshyror medräknas.
Landskronahem: Kräver att hyran är högst en tredjedel av inkomsten före skatt.
Höganäshem: 50 procent av hyran ska vara kvar när hyran är betalt. Vid lägre inkomster kan ett kapital på minst tre årshyror medräknas.
Bostadstillägg för pensionärer är en skattefri ersättning som personer som är 66 år eller äldre kan ansöka om hos Pensionsmyndigheten.
Personer som bor i hyresrätt, bostadsrätt eller eget hus kan ha rätt till tillägget.
Tillägget beräknas utifrån boendekostnad, familjesituation och pensionärens totala ekonomi.
Sparade tillgångar kan påverka hur stort bostadstillägget blir. För ensamstående gäller att allt över 100 000 kronor kan få effekt på beloppet.
7 290 kronor per månad är det maximala belopp som en ensamstående person kan få i bostadstillägg.
Det finns också andra typer av stöd för boendekostnader som kan sökas av andra än pensionärer, till exempel unga, barnfamiljer eller personer med sjukersättning.