Annons

Intern kritik efter årets hyresförhandlingar

Lund Minst 30 000 hyresgäster i Malmö och Lund kunde fått lägre hyreshöjning i år. Det menar regionordföranden Bo Nilsson som riktar kritik mot de egna leden. (UPPDATERAD)

I förordet till verksamhetsberättelsen för 2013 skriver Bo Nilsson, regionordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne, tillsammans med Christina Wessling, regionchef, att ”Samordningen av förhandlingarna har tyvärr inte blivit vad vi hoppades på. Alltför snabba avslut har inneburit överenskommelser på nivåer som inte är önskvärda”.

Vad menar ni med det?
– Vi tycker att man kunde haft mer is i magen i förhandlingsarbetet. Vi behöver inte ha bråttom att avsluta förhandlingar, det är inte vi som vill höja hyrorna, säger Bo Nilsson.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Vilka förhandlingar syftar ni på?
– Det gick lite väl snabbt i Lund. Resultatet där påverkade sedan uppgörelsen i Malmö där det också gick för snabbt. Resultatet påverkar ju orter i resten av landet också. I Göteborg hade Hyresgästföreningen en nollvision men det kan vara svårt att hålla fast vid det.

Så kritiken gäller förhandlingarna i både Malmö och Lund?
– Ja.

Vem är det ni kritiserar? Förhandlarna?
– Nej, det är förhandlingsdelegationerna.

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

Vilket förhandlingsresultat hade varit önskvärt?
– Några tiondelar mindre. Det hade nog gått om vi hade haft is i magen. Inte minst med tanke på att både LKF och MKB tillhör de mest välmående bolagen i landet. Med tanke på företagens vinst hade de inte behövt den här höjningen. På vilken nivå det kunde slutat på är svårt att säga.

Men varför valde man att avsluta förhandlingarna då?
– Det ska du inte fråga mig.

Annons

Hur ska ni göra för att det inte ska hända igen?
– Vi ska bli bättre på att kommunicera med de förtroendevalda.

Läs ocksåVärden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran. Man ser bara huvudet och axlarna på honom.

Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Lund, ifrågasätter att kritiken kommer nu. Han är övertygad om att förhandlingsresultatet blev så bra som det gick.

– Jag tror inte att det kunde blivit bättre. Förhandlingen var körd i botten och vi kom inte framåt mer. Men problemet är nog inte årets avtal utan nästa år när hyrorna höjs med 1,9 procent. Förhandlarna blev tillsagda att inte skriva under utan det fick jag själv göra – för att det blev totalt tre procent på två år. Men ska riksförbundets riktlinjer gälla finns det ingen anledning att ha en system med förhandlingsdelegationer, säger Bengt Karlsson. 

Han tycker att föreningen i Lund ofta motarbetas av regionen.

– Vi får hoppas att det blir annat ljud i skällan med en ny ledning och att vi då kan samarbeta bättre, säger Bengt Karlsson.

Regionchefen Christina Wessling slutar till sommaren och regionordföranden Bo Nilsson avgår vid nästa fullmäktige om knappt två veckor.

Annons

Läs mer:

Hyran upp 1,1 procent i Lund

LKF gör en vinst på 85 miljoner kronor

Ny rekordvinst från MKB

Två-årigt hyresavtal klart med MKB

Fakta: Så går hyresförhandlingarna till

Bostadsbolagen påkallar om hyresförhandlingar och lämnar ett krav på en hyreshöjning. Anställda förhandlare på Hyresgästföreningen förhandlar med motparten. Det finns små och stora förhandlingsdelegationer bestående av hyresgäster som godkänner resultatet av hyresförhandlingarna innan man skriver under några avtal.

Läs också Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.