Intern kritik mot kampanjsatsning
I förra numret av Hem & Hyra visade vår undersökning att endast 15 procent av politikerna i Norrköpings kommunfullmäktige hade påverkats av Hyresgästföreningens två år långa kampanj mot vinstuttagen i Hyresbostäder. I samband med publiceringen skickade regionen ut ett pressmeddelande där den anser att undersökningen ändå visar på ”ett strålande resultat” och ”enligt vårt sätt att se det kan det knappast bli bättre”.
Men bland förtroendevalda i Norrköping finns också en annan uppfattning. Även om de flesta är eniga om att kampanjen ökat kännedomen om Hyresgästföreningen och att frågan om vinstuttagen har varit viktig att driva så är också en del kritiska till hur den har genomförts. Alla delar inte regionens syn på hur framgångsrik den har varit.
– Jag är inte nöjd med tanke på de siffror som visats. Att så få politiker påverkats känns som ett misslyckande. Det gör mig förvånad att man inte vill berätta vad kampanjen har kostat, det känns som mycket pengar, säger Jenny Hansen, en av de förtroendevalda i Norrköping.
Hyresgästföreningen i Norrköping har varit aktiv i kampanjarbetet och hjälpt till att samla in namn till protestlistor. Men nu vill man lägga ned satsningen och i stället försöka påverka politikerna genom att ordna träffar med de olika partierna.
– Vår styrelse har tagit beslut om att vi tycker att kampanjen ska sluta i och med att vi lämnade in namnunderskrifterna. Men det är inte föreningen som äger frågan utan det är regionen, säger Ingalill Pettersson, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping.
Varför vill ni lägga ned den?
– En kampanj har ett start- och ett slutdatum. Jag tycker inte att man ska ha kampanjer som löper vidare och löper vidare. Att jobba väldigt aktivt är svårt om man inte vet att det är för en viss tid. Om det behövs kan man ju alltid väcka liv i den igen.
Vad tycker du om kampanjens resultat?
– Jag tycker att vi borde ha påverkat mer för att kunna säga att den har varit framgångsrik. Jag tycker att vi som organisation kunde ha gjort mer. Det har varit lätt att få namnunderskrifter, så vi borde nog kunna ha fått in 5 000 namn i stället för de 2 000 vi fick ihop, säger Ingalill Pettersson.