Intressant dom ger Hyresgästföreningen klagorätt: ”Vinst för 552 000 medlemmar”
Som hyresgäst har man rätt att anmäla brister som rör plan- och byggärenden i sitt boende till kommunens stadsbyggnadskontor. Men många hyresgäster vågar inte anmäla i eget namn då de är rädda för att en anmälan ska användas emot dem av hyresvärden.
Hyresgästföreningen Kungsholmen har drivit ett ärende som rör en privat hyresvärd på Kungsholmen. Värden har grävt upp en gammal väg som värden menar är ett fornminne från stormaktstiden och byggt en mur som en slags läktare intill. Hem & Hyra har berättat om utgrävningen av vägen och bygget av muren, ett projekt som Hyresgästföreningen hävdar har uppenbara brister.
”Risk att skada sig”
Hyresgästföreningen har tidigare anmält byggprojektet på innergården till stadsbyggnadskontoret, då de hävdar att muren inte är fackmannamässigt byggd och att det finns en uppenbar risk för personer som vistas vid platsen kring muren att de skadar sig.
Stadsbyggnadsnämnden tog beslut om att lämna deras tillsynsanmälan utan åtgärd, då de uppfattade att hyresvärden redan hade åtgärdat problemen.
Den lokala hyresgästföreningen överklagade stadsbyggnadsnämndens beslut, då de menar att beslutet är taget på bristfälligt underlag och att bristerna på innergården inte alls är åtgärdade. Men Hyresgästföreningen förlorade både i länsstyrelsen och i Mark- och miljödomstolen.
Vann i högsta instans
Då överklagade Hyresgästföreningen Kungsholmen beslutet, och fick nyligen rätt i högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, som motsvarar Högsta domstolen men för byggfrågor enligt plan- och bygglagen.
En stor seger för Hyresgästföreningen som får klagorätt då domen är prejudicerande, alltså vägledande för andra liknande ärenden.
– Många hyresgäster känner sig trängda och är i beroendeställning till sin hyresvärd. Av det skälet är det inte säkert att man vill anmäla brister till kommunen i eget namn. Det gör sig särskilt gällande på orter med bostadsbrist. Därför är avgörandet från Mark- och överdomstolen välkommet då Hyresgästföreningen som organisation kan stå bakom en anmälan till kommunen, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, som drivit ärendet tillsammans med Magnus Fajersson, styrelseledamot i Hyresgästföreningen Kungsholmen.
Bra samarbete
– Jag vill trycka på att det har varit ett bra samarbete, jag har fått hjälp med det juridiska. Beslutet handlar om klagorätten, men när det gäller bygget på innergården så finns problemen kvar, säger Magnus Fajersson.
Hur går det då med muren och den gamla gatan som grävts fram? Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad beslutade i slutet av förra året att hyresvärden måste återställa innergården genom att ta bort muren och fylla igen utgrävningen med hot om vite på 250 000 kronor om det inte gjordes inom fem månader.
Hyresvärden överklagade beslutet till Länsstyrelsen i Stockholm län, som nyligen gav värden rätt att behålla muren på innergården.