Intygsgivare varnas efter anmälan från hyresgäst
Det hör till ovanligheterna att intygsgivare som hjälper till vid ombildningar kritiseras av Boverket. Men 2010 stoppade Boverket två intygsgivare från att jobba med ombildningar och nu varnar Boverket Björn Isaksson och Magdalena Wijk. Varningen kom efter en anmälan från en hyresgäst i bostadsrättsföreningen Sjölejonet 9 på Luntmakargatan i Stockholm.
De båda varnas för att ha godkänt föreningens felaktiga driftskostnader. De byggde på en schablon och stämde inte överens med föreningens verkliga kostnader.
– Intygsgivarna ska vara ett skyddsystem för de som köper en bostadsrätt och därför får de inte slarva så här, säger Yvonne Borgecrona, jurist på Boverket.
Björn Isaksson medger att han borde ha begärt in årsredovisningarna från föreningen och sett hur stora driftskostnaderna var.
– Men det gjorde jag inte och det kan jag ta en varning för, säger Björn Isaksson på Isaksson & Partner som är en av Sveriges mest kända intygsgivare och jobbat med ombildningar sedan 1982.
Boverket är också kritisk mot att intygsgivarna godkänt föreningens lån utan att ha begärt in en offert på den ränta som föreningen skulle få på lånen. Men Björn Isaksson håller inte med om kritiken.
– Banken lämnar ingen offert på räntenivåerna utan säger bara vad dagens ränta är, det är omöjligt att få en offert som gäller fram i tiden. Skälet är att räntenivån kan förändras snabbt och banken vill inte binda sig vid en räntenivå som kanske är fel, säger han.
Har du blivit varnad förut?
– Nej och jag tror inte jag kommer att bli det någon mer gång heller.
Hur kan du vara så säker?
– Jag kommer att intyga mycket färre ombildningar framöver och jobba mer med fastighetsvärdering och som konsult vid ombildningar av nyproduktion, det är mindre riskfyllt och bättre betalt, säger han.
Han understryker att de båda intygsgivarna skrev i den ekonomiska planen att planen var snäv och byggde på låga räntor och låga driftskostnader. Den ekonomiska kalkylen byggde på att räntan låg på mellan 2,5 – 3 procent.