Ja till varmhyra och sänkt tröskel för unga – här är stämmans beslut i korthet
Skenande elpriser har under vintern chockat många av landets kallhyresgäster. Hem & Hyra har bland annat träffat Yvonne i Varberg, Alexandra i Lund, Britta i Härryda och Caroline i Stockholm. De har alla vittnat om hur uppvärmningen av deras dåligt isolerade hyreshus knäcker deras ekonomi.
Nu ska Hyresgästföreningen aktivt verka för att fasa ut lägenheter med kallhyra, så att de i stället hyrs ut med varmhyra där uppvärmning ingår på hyresavin. Målet är en nationell överenskommelse med fastighetsägarorganisationerna Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna för att sätta press på landets hyresvärdar.
Beslutet togs i stor enighet på föreningens förbundsstämma i Göteborg i helgen. Cirka 160 förtroendevalda hyresgäster från hela landet var då samlade för att fatta beslut om Hyresgästföreningens inriktning för de kommande två åren.
Unga får lägre medlemsavgift
Stämman slog fast att unga under 25 år ska erbjudas sänkt medlemsavgift. Av Hyresgästföreningens över 500 000 medlemmar är bara runt 26 500 i dag under 25 år. Det motsvarar cirka fem procent av medlemskåren, vilket anses för lite.
Hyresgästföreningen ska därför införa ett personligt medlemskap med reducerad medlemsavgift för unga. Det ska testas och utvärderas till nästa förbundsstämma 2025. Medlemsavgiften för övriga medlemmar förblir oförändrad de kommande två åren: 85 kronor i månaden.
Hyresgästföreningen ska också ”arbeta mer aktivt” med att reformera och höja bostadsbidraget, enligt en motion som förbundsstyrelsen sedan tidigare ställt sig bakom.
Ingen förhandling om parkeringshyror
Frågan om huruvida parkeringar borde införas i hyreslagen och bruksvärdessystemet fick upp ett flertal hyresgäster i talarstolen. Ombud från Gotland, Vänersborg och Malmö önskade att Hyresgästföreningen även ska förhandla parkeringshyror. Dessa sätts i dag enligt marknadsmässiga principer. Förslaget blev dock nedröstat.
Flera regioner ville också gärna se ett obligatoriskt samråd vid renoveringar. Stämman valde att avstå ett sådant beslut.
– Säger vi att det ska vara obligatoriskt så går vi ifrån vår folkrörelsetanke, att initiativ ska komma underifrån, sa Ola Palmgren från förbundsstyrelsen.
De allra flesta beslut under helgen följde förbundsstyrelsens linje. Ett undantag var frågan om att förtroendevalda ska få tillgång till sitt eget medlemsregister på kommunnivå. Förbundsstyrelsen ville avslå motionen, med hänvisning till att man siktar mot ett helt nytt medlemsregister framöver.
Men stämman beslutade att ge ledningen i uppdrag att ta tag i frågan direkt, så att föreningar i närtid får bättre möjlighet att nå ut till och hjälpa medlemmar lokalt.
Debatt om hur uteslutningar får gå till
En annan fråga som debatterades var förändringar i stadgarna kring hur uteslutningar går till. Flera motioner fanns i ämnet, bland annat om införande av skriftlig varning och möjlighet för förbundsstämman att överpröva uteslutningar. Alla motionerna avslogs dock.
I slutet av stämman antogs två yttranden.
Det ena med krav på att bostadsbyggandet ökar, att förmånliga bygglån införs och att investeringsstödet återinförs.
Det andra ett upprop om att stämman står enad med hyresgästerna i Malmö. Där kräver flera stora privatvärdar nu ytterligare hyreshöjningar utöver dem som redan förhandlats fram. En metod som Hyresgästföreningen inte accepterar.
Uttalandet fick Richard Olsson från Hyresgästföreningen Södra Skåne att begära ordet och tacka för stödet. Han berättade att mobiliseringen i Malmö pågår för fullt.
Förbundsordförande Marie Linders avslutande ord handlade också om rikets tredje stad.
– Glöm inte solidariteten med Malmö nu när ni åker hem, de behöver oss. Vi kanske inte kan springa i trappuppgångar som de, men man kan göra mycket i sociala medier, sa Marie Linder.
122 stämmoombud har valt att svara på Hem & Hyras enkät under helgens förbundsstämma. Här kommer ett axplock av resultatet:
- 80 procent tror att de höga hyreshöjningarna kommer att hålla i sig även nästa år.
- 50 procent upplever att blockuthyrning och hotellifiering är ett hot mot hyresmarknaden där de bor.
- 40 procent anser att Hyresgästföreningen borde hjälpa hyresgäster i stor nöd även om dessa inte är medlemmar. Ungefär lika många tycker tvärtom.
- 40 procent upplever att kriminaliteten på hyresmarknaden har ökat på hemorten. Nästan lika många anser att det inte är så.
- 88 procent läser pappersversionen av Hem & Hyra. Ungefär hälften tar del av medlemstidningens nyheter digitalt, via nyhetsbrev och sajt. 45 procent följer i sociala kanaler.