Annons

”Jag har flyttat runt hela mitt liv och är en jävel på att bo in mig snabbt”

Nyheter Filmatiseringen av romanen "Bränn alla mina brev" har blivit höstens stora, svenska biohändelse. Hem & Hyra träffar Asta Kamma August som spelar Karin Stolpe: en kvinna fast i ett destruktivt triangeldrama mellan två författarlegender. Läs vad hon skulle göra om hon var bostadsminister.
Asta Kamma August berättar om filmen Bränn alla mina brev
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Asta Kamma August vid ­filminspelningen av Alex ­Schulmans roman "Bränn alla mina brev".

Asta Kamma August, du gör rollen som översättaren Karin Stolpe som hamnar i ett känslomässigt laddat triangel­drama. Hur var det att förflytta sig till 1930-talet då berättelsen utspelar sig?
– Jag var väldigt intresserad av att ta reda på hur idealen såg ut på den tiden för att förstå vad Karin behövde leva upp till – i äktenskapet men också i samhället. Markant för 30-talet var ju renhetsidealet, både fysiskt och moraliskt.

– Men det fanns också en motpol, en tidsanda som präglades av strävande efter sexuell frihet och utmanande av normer. Jag tycker att den konflikten i samhället speglar Karins konflikt i filmen. Å ena sidan vill hon vara en trogen och oskuldsfull hustru. Å andra sidan försöker hon slå sig fri och älska den hon vill.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Vad krävs för att skapa trovärdiga kärleksscener på film?
– En bra text är avgörande. Om jag tror på situationerna och replikerna som karaktärerna säger, då brukar ­scenerna spela sig av sig själva. Det är ganska fascinerande. Och med en bra regissör och bra medspelare känner man oftast av vad som blir konstlat ­eller stelt – då hittar man till något organiskt tillsammans. Så var det i fallet med den här filmen!

Asta Kamma August berättar om Bränn alla mina brev

Annons

Du har bott och jobbat i både ­Danmark och Sverige och är medborgare i bägge. Vad är bäst med respektive land?
– Jag gillar danskarnas råa ärlighet. De är bra på att bråka på ett respektfullt sätt. Försoningen ligger nära utbrottet. Men jag gillar den svenska försiktig­heten också. Och innerst inne känner jag mig nog mest svensk.

Läs också"De två gånger jag separerat har jag av en slump ­hamnat i exakt samma lägenhet"David Sundin berättar om att bo i lägenhet

”Jag skulle resa tillbaka 20 år i tiden”

Asta Kamma August, vad är hemkänsla för dig?
– Jag har flyttat runt hela mitt liv och är därför en jävel på att bo in mig snabbt. Så hemkänsla har nog blivit det där fixandet för mig: att dona och påta, möblera om och plantera om. I det trivs jag väldigt bra.

Vilket är det värsta ­stället du bott på?
– Vi bodde en gång i en husvagn några månader – mamma, mina systrar och jag. Jag var i sjuårsåldern och mamma ville flytta ut på landet. I väntan på att vårt nya hus skulle bli klart bodde vi i husvagnen på en åker. Det var riktig high chaparral där vi alla sov i samma säng. ­Särskilt glamouröst var det inte men mitt bland all mus-skit och kaos minns jag det ändå som rätt mysigt.

Berätta om en granne som du minns!
– När jag bodde i Malmö var det två familjer i varsin lägenhet som brukade skicka mat till varandra i hissen – som en mathiss. Så när jag kom hem från jobbet stod det alltid någon gryta där med en liten hälsning. Det var väldigt hemtrevligt!

Annons
Läs ocksåGranit Rushiti om huvudrollen i Zlatanfilmen: "När det kommer till hårdhet är vi ganska lika"Filmen om Zlatan har premiär på fredagen.

Hur ofta möblerar du om?
– Hela tiden. När jag var barn var det en av mina favoritlekar. Jag ­flyttade ­våningssängar och stora klädskåp själv, för att sedan flytta tillbaka allting en vecka senare.

Om du var bostadsminister, vad skulle du göra då?
– Jag skulle resa tillbaka cirka 20 år i tiden och stoppa alla planer på ombildningar av hyresrätter.

Dörr med ringklocka
Läs också Inflyttningsfesten förde dem samman – nu är Alexandra och Benjamin deckarmiljonärer Hon gräver guld i Sveriges mest skandaliserade nätforum Tv-kritikern Johan Croneman blickar inåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.