”Jag vill att hyresvärden skapar en nödtelefon”
Ett flöde av narkotika, langare och en kö av knarkköpare. Rakt utanför fönstret.
Under tisdagen berättade hyresgästen Göran för hyresnämnden om vad han möter i sin vardag i ett bostadsområde i Malmö. Hem & Hyra kunde i början av året berätta hur han gett sig själv titeln “ofrivillig narkotikaspanare” och ser mer droger än vad han skulle vilja göra. Göran försöker tvinga hyresvärden MKB att sätta stopp för gängen genom ett åtgärdsföreläggande.
Det är ingen runt det ovala bordet i salen på nämnden som ifrågasätter Görans uppgifter när han berättar. Det poängteras flera gånger. Personerna som allt egentligen handlar om, langarna, finns av naturliga skäl inte på plats.
Göran sitter bakom sin laptop och lägger fram en rad punkter som han menar att MKB borde prioritera: övervakningskameror utanför huset, ett systematiskt arbete med att få bort knarkgömmor och tydligare information till hyresgästerna.
Så långt är MKB med. Flera saker är redan åtgärdade. Och kameror är på gång i polisens regi. Men vid en punkt tar det stopp.
Göran vill även att värden skickar ut sin personal, eller inhyrda vakter, för att störa droghandeln. Han berättar vad han ser i sitt kvarter idag.
– Istället för att gå den raka vägen och passera knarkfolket går de runt och tittar åt andra hållet, säger han.
Hyresrådet, mötets ordförande, undrar om detta skulle kunna bli en arbetsmiljöfråga för MKB.
– Så kan man också tolka det, säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare och MKB:s representant vid bordet.
Dessutom finns det varken tid i schemat eller mandat för att flytta på personer eller jaga knarkhandlare, anser juristen. Men längre in på mötet blir det tydligt att rädslan för gängen även finns hos MKB.
– Dyker vi upp med polis så utsätter vi oss för ett större hot än polis och hyresgäster. För då är det vi som har ringt in dom, säger Lars-Gunnar Larsson.
På väg ut från hyresnämndens lokaler på Hovrättstorget i Malmö summerar Göran intrycken. Han är nöjd över att lyft frågan från gatunivå men tycker att MKB slingrar sig.
Han lyfter blicken och fokuserar. Han har fått en ny idé.
– Jag vill att hyresvärden skapar en nödtelefon. Ett telefonnummer hos MKB som man kan ringa direkt till om man ser langare.
Om parterna inte kan komma överens så blir det nu hyresnämndens uppgift att bedöma langningens påverkan på de boende och hur långt MKB:s ansvar sträcker sig. Om några veckor kommer beslutet.
Nämnden kan då slå fast att värden har gjort allt som de är skyldiga att göra. Eller att MKB på något sätt måste trappa upp kampen mot knarkhandlarna.
Fotnot: Göran är ett fingerat namn.