Jakobs gedigna flyttgranskning tog hem guldet
– Granskningen håller en imponerande hög kvalitet i alla dess delar: starka personliga berättelser, tålamodsprövande research, politiskt ansvarsutkrävande, konstruktiva råd och en smart visuell presentation. Det är också roligt att en tidning vid sidan av de stora mediehusen förmår att leverera undersökande journalistik trots små resurser, säger Sofie Lycksell, ordförande i Publicistklubbens östra krets.
Inspirerades av sin egen flytt
Jakob Kindesjö arbetar som reporter och lokalredaktör för Hem & Hyra i region Sydost, och han berättar att han fick själva grundidén till granskningen i samband med sin egen senaste flytt för två år sedan.
– Själv råkade jag inte ut för något men jag noterade att det verkade vara en konstig bransch. Flytten kostade förhållandevis lite pengar och samtidigt var det flera saker som fick mig att undra om allt gick riktigt rätt till, säger Jakob Kindesjö.
Juryn lyfter särskilt fram det konstruktiva inslaget. Hur viktigt tycker du att det är att en granskning också är konstruktiv?
– Som journalist är det lätt att man fokuserar på de negativa nyheterna, men det gäller att även försöka tänka konstruktivt, tänker jag. Det är kanske inte alla gånger det går, men i det här fallet kändes det helt rätt och jag ville ge läsaren flera bra tips i stället för att bara lämna dem med en känsla av att det är omöjligt att göra rätt.
Vad var svårast med det här jobbet?
– För att få in offerter var jag tvungen att hitta på en hel historia om vart jag skulle flytta och vilka möbler jag hade. Det var även ett krångligt regelverk att sätta sig in i, men det svåraste var nog att det krävdes att jag gjorde så många registerslagningar. Det tog en stund att gå igenom 600 flyttfirmor i Transportstyrelsens register för att se hur många som hade rätt tillstånd, säger Jakob Kindesjö.
En granskning i flera delar
Granskningen publicerades i flera delar under 2022 och visade bland annat att över hälften av landets flyttfirmor kör utan trafiktillstånd, men att de trots detta ändå kan få ut miljoner i rutavdrag. Men också att polisen inte såg de farliga flyttlassen som ett prioriterat brott, trots att både människor och saker med högt affektionsvärde riskerar att komma till skada.
Här kan du läsa hela granskningen: https://www.hemhyra.se/nyheter/polisen-om-olagliga-flyttlass-inte-ett-prioriterat-brott/