Annons

Jaktillrar och råtthundarna Lykka och Loppan – Stockholmshems nya vapen mot skadedjuren

Stockholm Det finns gott om råttor i Stockholm. Nu tar kommunala bostadsbolaget Stockholmshem ett nytt grepp mot skadedjuren: illrar och hundar anlitas för råttjakt. Hässelby strand blev premiärplats för jakten som slutade med en död råtta. "Vi ska absolut testa igen", säger Chantelle Small, skadedjursexpert på Stockholmshem.
Två illrar i en bur
Foto: Elsa Hellström/Stockholmshem
Illrar har en naturlig jaktinstinkt och går ner i råttornas gångar och driver upp dem. När råttorna kommer upp hugger råttjakthundarna ihjäl dem.

I Malmö har råtthundarna och illrarna redan fått flera uppdrag, bland annat senaste dagarna för att få bort lite råttor inför Eurovision Song Contest.

I Stockholm är det nytt. Kommunala bostadsbolaget Stockholmshem är först ut att testa illrar och hundar i kampen mot råttorna. Premiärjakten då de testade metoden var den 11 april i Hässelby strand. Problemet med råttor finns överallt, men det är ett område där det varit extra mycket problem med skadedjuren.

Landets första råttjägare med hund

Det är råttjägaren Mona Ghalayinis företag Quality Detection dogs som anlitats för uppdraget. De är först ut i Sverige med att få tillstånd att bedriva jakt på råtta med hjälp av hund. Hundarna är även tränade på att hitta vägglöss.

råttjakthundar letar råttor med hjälp av hundförare
Hundföraren hjälper råttjakthundarna Lykka och Loppan under förarbetet när de spårar.

Förutom hundar har Mona Ghalayini även hjälp av illrar.

Stockholmshems skadedjursexpert Chantelle Small förklarar hur det fungerar:

– Problemet med råttor är att de gör gångar under marken som vi inte ser. De är otroligt försiktiga djur och ställer du ut något nytt i deras närmiljö kan det gå månader innan de kommer upp till betet. Illrar har en naturlig jaktinstinkt och går ner i hålen och driver upp råttorna. De kan också äta råttbebisar om de finns där nere.

illrar i bur
Råttjägaren Mona Ghalayini tar fram de vilda illrarna som ska driva upp råttorna ur råttgångarna under jord.

Innan illrarna går ner har hundarna nosat fram och markerat var det finns råttor under jord. När råttorna kommer upp står hundarna beredda och hugger dem över ryggen.

– De skakar dem ganska vilt och så dör de. Det låter lite brutalt men råttorna hinner inte lida. Råttgift är egentligen en mer utdragen process, säger Chantelle Small.

Kan hundarna bli skadade av råttorna? 

– Jag frågade hundföraren om det och hon berättade att de kan bli bitna av råttorna vid enstaka tillfällen.

Man är kanske inte så sugen att låta hunden slicka en i ansiktet efter råttattacken?

– Haha, nej det kanske inte är så trevligt. Men det här är arbetshundar och man får inte klappa dem. Det är bara hundföraren som ska ha kontakt med hunden. Alla hundar är inte lämpade att jaga råttor, de får inte vara rädda. De som var med den här gången var bland annat en jaktspaniel.

Miljövänlig metod mot råttorna

Bostadsbolaget kör i vanliga fall elektroniska fällor från Anticimex mot råttorna. De har även använt förgiftat bete.

– Det är strängt reglerat men vi testar olika metoder. Hundar och illrar är en del av den stora verktygslådan för att få bukt med råttproblemen. Att använda hundar och illrar är mer miljövänligt, säger Chantelle Small.

Illrarna är inte tränade alls och går bara på sin instinkt.

Gaddade ihop sig

Hur gick det då med råttjakten när den nya metoden skulle testas? De körde en halvdag och resultatet blev en död råtta.

– Hundföraren sa att baserat på illerns beteende så kan det ha varit så att råttorna gaddade ihop sig under jord, så det blev svårt för illrarna att driva ut dem. De kan göra det och är ganska vanligt. Men vi ska absolut testa igen. Då kör vi en heldag. Det kan bli i vilket område som helst, råttorna finns överallt.

Död råtta på marken
Dagens råttskörd.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.