Annons

Jamal hittar lösningarna mellan hyresgäst och hyresvärd

Växjö När hyresgästerna och hyresvärden inte förstår varandra. Det är då Jamal Abdi Nur rycker in som en länk och som en extra trygghet i Växjö kommun.
Foto: Linda Alfons
Hjälpare. En gång i veckan finns Jamal Abdi Nur på plats i kvartersstugan på Movägen i Braås. I området har de flesta hyresgäster somaliskt ursprung.

Kunskap är själva grunden till Jamal Abdi Nurs arbete inom Vidingehem och Växjöhem.

– Det jag jobbar med är att bygga broar mellan hyresgästerna och hyresvärden, berättar Jamal Abdi Nur.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Vi träffas i en kvartersstuga i Braås där Jamal brukar möta hyresgästerna.

– Här finns folk som aldrig sett en tvättstuga eller ett miljöhus. Och det är inte lätt att veta alla svenska regler. Jag vill sprida kunskap om både rättigheter och skyldigheter.

Jamal flydde inbördeskriget i Somalia 2006 och kom först till flyktingförläggningen i Lessebo. Därefter blev det Växjö.

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

– Varför Växjö? Jag tyckte att det var vackert i Växjö! Grönt, säger han och skrattar.

Annons

I grunden är han laboratorietekniker men kriget krävde flexibilitet så Jamal jobbade med flera olika jobb i Somalia. I Sverige blev det svetsutbildning och arbete inom industrin. Sedan 2010 jobbar han med bostadssociala frågor och integration.

– Jag trivs mycket bra och känner att jag har hittat rätt. Jag gillar att jobba med människor och de nya svenskarna, berättar Jamal.

Läs ocksåHär jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”Mattias Gabro från idrottsföreningen GIF Borås hjälper Sam Sejdi och Jac Backelin att spänna upp pingisnätet i Sjöbohallen.

Även Växjö känns rätt.

– Jag tänker inte på att återvända till Somalia. Men jag hoppas så klart att det ska bli bättre där. Men jag känner att jag bor här nu och att jag är svensk. Jag vill deltaga i det här samhället och mina barn är födda här.

Jamal jobbar i hela Växjö kommun. Är det problem i ett bostadsområde åker han dit, och pratar.

Annons

– Jag knackar dörr om det behövs. Att prata med folk är det bästa sättet att kommunicera på.

Hyresgäster vänder sig även till Jamal med frågor kring boendet och andra problem som kan uppstå i ett nytt och obekant land.

– Där det finns människor finns det också problem. Vi får göra så gott vi kan, oavsett vilket land vi kommer från, säger Jamal Abdi Nur.

Fakta: Jamal Abdi Nur

Ålder: 45 år.Bor: Hyrestrea i Växjö. Yrke: Problemlösare.Familj: Fru och tre söner.Övrigt: Jamal pratar bland annat svenska, engelska, arabiska, somaliska och swahili. Är i år ordförande i föreningen Småland för Somalia.

Läs också I Växthuskafét frodas både blommor och integration Pippi tog Fabienne till Sverige – "fredagsfikat det bästa jag vet" Grannen intill: Språket är nyckeln för Silva – siktar på att bli lärare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.