Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”
I dagarna hämtade Jamie ut nycklarna till lägenheten, en etta med uteplats, i centrala Tierp.
– Det känns overkligt och jag är nästan lite i chock, säger Jamie Jakobstam.
Den privata hyresvärden hörde av sig efter att ha läst Jamie Jakobstams vädjan i i Facebook-gruppen Vad händer i Tierps kommun.
Sökte bostad akut
”Jamie heter jag och jag är 23 år gammal. Jag söker AKUT bostad här på orten, då jag gjort en behandling på ett behandlingshem här och trivs bra med att bo här i trakterna”.
Så inleder Jamie Jakobstam sitt inlägg som han lade ut i mitten på mars. Inlägget har blivit mycket spritt och uppmärksammat och har i nuläget över 5000 gillamarkeringar. Bland de över 200 kommentarerna finns många lyckönskningar och hejarop, och även flera erbjudanden om bostad. ”Modigaste jag sett” och ”Det kommer gå bra för dig” är några av kommentarerna.
I inlägget förklarar Jamie att socialtjänsten kommer att betala hans hyra åtminstone till en början. Hans plan är att läsa upp betyg och söka in till högskola till hösten.
Hur var det att skriva det här inlägget? Många tycker att det var modigt och starkt gjort.
– Det var enkelt, jag skrev det på tips av min terapeut. Jag har alltid haft lätt för att skriva och det kom från hjärtat.
Hade du väntat dig att få det mottagande du fick?
– Nej, inte alls. Jag skickade inlägget strax innan jag skulle på en gruppbehandling och när jag kom ut därifrån hade jag fått 200 likes. Jag tyckte redan då att det var jättekul, och sedan har det gått upp väldigt fort, det har fått en väldigt stor spridning.
Vad betyder det för dig?
– Det betyder jättemycket, det har gett mig hopp. Jag var inte beredd på den positiva feedback jag fått, från folk jag inte känner. Så många och så stöttande, det var så fint att se, särskilt i en stad som jag egentligen inte kommer ifrån.
Blev hemlös vid 22
Det senaste halvåret har Jamie tillbringat på ett behandlingshem i Skärplinge i norra Uppland. Han kommer ursprungligen från södra Stockholm och började redan i tonåren att missbruka droger och alkohol. Det gick så långt att han blev hemlös som 22-åring. För ett år sedan bodde han i tält, på gatan och under tak på kolonistugor i Stockholm.
Jamie berättar att uppväxten har varit jobbig. Han vill inte gå närmare in på detaljer, mer än att det handlar om psykisk ohälsa inom släkten. Själv mådde han också dåligt sedan han var liten, men visste inte hur han skulle sätta ord på det och fick inte rätt hjälp. Som 15-åring började han röka cannabis.
– Alla i min ålder gjorde det. Till en början kändes det som en lättnad, en avslappning. Det var ett sätt att skjuta bort problemen. Men det blev värre och värre ju längre jag höll på.
Mamman ifrågasatte missbruket
Just cannabis och alkohol har varit hans ”största bekymmer genom åren”, säger han. Innan han blev hemlös bodde han med sin mamma som ifrågasatte hans missbruk.
– Vi bråkade mycket, och till slut drog jag därifrån. Man ser mycket hemska grejer när man är ute. Misshandel, slagsmål och folk som ligger avdomnade på gatan i snö medan folk går förbi utan att göra något.
En stor drivkraft för honom i att förbli drogfri är hans snart fyraåriga dotter som han i dagsläget inte har någon kontakt med. Men målet är att få delad vårdnad och bli en närvarande pappa i hennes liv igen.
– För att kunna ha det måste jag ha en stabil grund att stå på, och en bostad. Ska hon ha en pappa ska det vara en frisk pappa.
Fått insikt om sig själv
På behandlingshemmet är stämningen varm och familjär och han är välkommen tillbaka att hälsa på även efter att vistelsen är avslutad.
I behandlingsplanen ingår flera timmars terapi dagligen. Jamie säger att han fått mycket insikt om sig själv och vad drogerna gör med en människa.
– Jag har jobbat på min självkänsla och med värderingar, gränssättning och beteendemönster. Jag älskar kanske inte mig själv, men jag har lärt mig att respektera och acceptera mig själv. Beroendesjukdomen har egentligen inget med drogerna att göra, utan det är något man tar till för att lösa problemen. Man måste vara nykter när man kommer till behandlingshemmet och sen jobbar man för att hålla sig nykter hela livet.
Älskar djur
På hemmet finns hästar, hundar och katter som vårdtagarna hjälper till att ta hand om – perfekt för Jamie som älskar djur, särskilt katter.
– Jag växte upp med fyra katter i lägenheten. En katt på behandlingshemmet har precis fått ungar och jag har blivit lovad en, för att jag inte ska känna mig ensam.
Stannar gärna kvar i Tierp
Jamie blir kvar på boendet till slutet på april. Efter det behöver han ha tag i en egen bostad. Han stannar gärna kvar i sina nya hembygd Tierp.
– Jag har etablerat mig i orten, jag har vänner här och går på möten i en tolvstegsgemenskap i Tierp, säger han.
I kommunen har Jamie, som säger att han alltid haft en tro, även hittat en kyrklig gemenskap. Under våren har han ägnat sig åt bibelstudier och samtal med en präst. För ett par veckor sedan konfirmerade han sig i Svenska kyrkan, något som inte blev av i tonåren.
– Min mamma kom och sjöng på konfirmationen. Samma dag på morgonen hade jag fått reda på att jag skulle få en kattunge, så det var en riktig pangdag.
Har hopp om framtiden
Kattungens namn har han klart för sig: Den ska heta Hopp.
– Jag har inte haft hopp, men nu har jag faktiskt hopp om att det finns en ljus framtid och att det blir bra.
Jamie har tre ämnen kvar att läsa upp från gymnasiet innan han kan söka in till högskolan. Han funderar på att uppfylla barndomsdrömmen om att bli arkeolog. ”Jag gillar historia och hade A i det på gymnasiet”.
– Men flera säger att jag skulle bli en bra terapeut. Mina föräldrar tycker jag ska bli det, eller diakon. Det vore kul att kunna hjälpa människor. Och kanske kommer min dotter att drabbas av psykisk ohälsa i tonåren, det händer många – då vill jag kunna hjälpa henne.
Har fått möbler av vänner
Genom förstahandskontraktet som han har skrivit under med hyresvärden i Tierp, och betalat in sin första hyra, är han en god bit på väg mot ett ordnat liv. Först har han en del praktiska bestyr att ordna med, som möbler.
– En bäddsoffa, säng och tv-bänk har jag fått från vänner. Sen har jag hört att man kan söka möbelbidrag via soc.
Första egna boendet
Nu väntar utslussning från behandlingshemmet: Jamie provar att sova en natt i lägenheten och utökar det sedan efter hand, så att kontrasten mellan den skyddade tillvaron på behandlingshemmet och det egna boendet inte ska bli så stor.
Lägenheten är Jamies första egna riktiga boende, berättar han.
– Jag har bott själv en gång, men då var det min mamma som betalade, eftersom jag inte kunde bo hemma. Sen har jag bott med partner och barn under en nykter period. Men det här är första gången som det står mitt namn på dörren.
Vill tacka på Facebook
Jamie är glad att han skrev sitt inlägg på Facebook, och funderar på att göra ett nytt inlägg och tacka alla som stöttat honom.
– Det är tack vare det som det har gått så här bra. Jag tycker det är häftigt att man kan vara så här pass ärlig i dagens samhälle och ändå få den här responsen, säger han.
Namn: Jamie Jakobstam
Ålder: 23
Bor: För nuvarande på behandlingshem i Skärplinge. Snart i etta med förstahandskontrakt i Tierp.
Familj: En dotter, snart fyra år.
Intressen: Djur, skapa musik, träna på gym, bågskytte, åka longboard.