Annons

Jan vann kampen om soprummet

Kinda Med ett soprum som närmaste granne plågades Jan Pantzar av flugor och dålig lukt. Men efter flera års kamp har soprummet till sist åtgärdats.
Foto: Jenny Knutsson
Jan Pantzar är nöjd med resultatet men tycker det tog för lång tid.

– Jag har mitt sovrumsfönster här på gaveln och det har inte gått att ha det öppet förut, säger Jan Pantzar, och pekar upp mot fasaden på huset som ligger på Kalmarvägen, mitt i Rimforsa.

Soprummet som står bara några meter från fasaden hade tidigare stora glipor mellan väggar, mark och tak. Dessutom saknade sopkärlen lock.

Läs ocksåBlev utelåst på fyllan och försökte ta sig in med vinkelslip – nu vräks mannenBilden visar en skadad dörr, efter att hyrergästen försökt ta sig in genom låset.

– Det var gott om både råttor och spyflugor, särskilt sommartid, berättar Jan Pantzar.

Flugorna tog sig in i Jans och hans grannars lägenheter. Han berättar att han klagat hos hyresvärden, kommunala bostadsstiftelsen Kindahus, ett flertal gånger de senaste åren. Men ingenting hände.

Numera luktar det nästan ingenting i soprummet.

– Jag har fått alla möjliga svar. Till exempel att det inte får vara lock på tunnorna för sophämtningens skull. Men jag frågade de som tömmer soporna och det stämmer ju inte alls, säger Jan Pantzar.

Annons

Den ovanligt varma sommaren 2018 innebar extra stora problem och Jans tålamod började tryta på allvar. Han är engagerad i Hyresgästföreningen Kinda-Ydre och tog hjälp av föreningen för att öka påtryckningarna på hyresvärden för att försöka förmå Kindahus att göra någonting åt saken.

– Vi tog upp det när vi hade möte med Kindahus, berättar Mikael Kronstrand, ordförande för Hyresgästföreningen Kinda-Ydre.

Plötsligt började det hända saker. Under hösten har sopinkasten stängts, kärlen fått lock och soprummet har blivit ett riktigt rum med hela väggar. Jan Pantzar är nöjd och ser fram emot en sommar då han hoppas kunna ha fönstren öppna. Men han är besviken över att det tog så lång tid att få till stånd en relativt enkel och billig åtgärd.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Kindahus vd Jan Skarin håller med om att Jan Pantzar och hans grannar har fått vänta för länge, men har ingen förklaring till varför inget gjorts tidigare.

Annons

– Jag har inte varit vd så länge. Men det ska inte behöva ta så här lång tid, säger Jan Skarin.

Han berättar att det finns planer på att se över även övriga soprum i Kindahus bostadsområden.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

– Det är bara i Rimforsa vi har fått klagomål. Men det är inte rationellt med soprum med inkast vilket vi har överlag. Vid storhelger måste entreprenören skifta kärlen eftersom det ofta blir fullt i något av dem. Det kostar en massa pengar för oss i stället för att vi har soprum där hyresgästerna själva går in och slänger soporna där det finns plats, säger Jan Skarin.

Fakta: Det här säger lagen
  • Flera olika lagar och förordningar berör sophantering, bland annat plan- och bygglagen och miljöbalken.
  • Bland annat ska avfallsutrymmen hållas fria från ohyra. Byggnader ska utformas så att det försvåras för skadedjur att komma in, om det inte är orimligt med hänsyn till byggnadens utformning och användning.
    Källa: Avfall Sverige
Läs också Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång" Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.