Jan vräktes från sitt hem

Lidköping I sommar har hyresnämnden fattat flera beslut som tvingat hyresgäster att flytta. Bakom varje beslut finns en människa. En är Jan Andersson i Lidköping.
Foto: Minna Ulin
, , , , , , ,

Sjukpenningen var sen – mannen måste flytta. Störande granne måste flytta. Sägs upp efter dödshot och misshandel. Kvinna sägs upp efter krångel med hyran. Det är några av sommarens artiklar i Hem & Hyra på temat beslut i hyresnämnden.

En annan handlar om Jan Andersson i Lidköping. Han har fått upprepade klagomål mot sig under flera års tid eftersom han samlat på sig mängder med sopor i bostaden. I vintras sa värden upp Jan. När han inte flyttade blev uppsägningen ett ärende hos hyresnämnden, som alltså gick på värdens linje.

Läs ocksåVägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000

I går klockan 12.30 ringde Kronofogdens tjänstemän på dörren. Uppdraget: att vräka Jan, eller ”verkställa avhysningen” som det heter på myndighetsspråk. De mötte en minst sagt rörig tvårummare. Gamla dagstidningar i drivor på golven tillsammans med snusdosor, smörpaket, kaffemuggar … I köket har disk samlats på hög. Överallt, hundratals bananflugor och en skarp, smutsig lukt.

Trots att uppsägningen varit på tapeten en längre tid tycker Jan att det gått väldigt snabbt från beslut till handling. Han har inte hunnit förbereda något. När kommunens servicelag kommer för att bära ut grejerna står Jan och tar raska beslut om vad som ska sparas och vad som får gå till tippen.

Trots kaoset ser han samlad ut. På insidan är det inte lika lugnt.
– Jag har ett bra pokerface, särskilt när jag har utomstående runt mig. Men om mina barn var här och jag fick en kram av min dotter, då skulle jag börja gråta, säger Jan.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.

Jan Andersson har ett psykiskt funktionshinder. Han erkänner utan omsvep att han inte klarar att bo utan stöd, att han inte orkar sköta lägenheten när han mår som sämst. Tidigare har han fått kommunal hjälp med det praktiska, men eftersom Jan allt som oftast sov och inte öppnade dörren när boendestödet kom så drogs hjälpen in.

Jan förstår att han blivit vräkt, att han stört sina grannar. Samtidigt önskar att han fått hjälp tidigare, tycker inte att socialen lyssnat på hans önskemål utan suttit passiva innan beslutet om en uppsägning kom.
Även om Jan tycker att det som händer är jobbigt är det samtidigt en befrielse.
– Jag vet ju att jag inte klarar att bo så här. Nu har jag fått hjälp, tack vare Lars.

Lars heter Lundberg i efternamn och är personligt ombud åt Jan Andersson. Han är anställd av Lidköpings kommun och har till uppgift att stödja Jan och andra människor med psykisk funktionsnedsättning.
Under sina elva år i yrket har han aldrig tidigare tvingats vara med om att någon vräks.
– Oftast löser det sig innan det går så långt, man gör allt för att undvika en vräkning. I Jans fall beror utgången på flera olyckliga omständigheter, bland annat att han blev av med boendestödet, säger Lars Lundberg.

Läs ocksåVärden misstänker en vattenskada under högar med soporSopor på hög.

Nu bor Jan Andersson tillfälligt i ett akutboende. Arbetet med att hitta en bättre lösning pågår, bland annat jobbar kommunens boendesamordnare med frågan.
– Men det är svårt att få tag i lägenheter i Lidköping och har man dessutom blivit vräkt är det inte lättare, säger Lars Lundberg.

Fakta: När kan du vräkas

Som hyresgäst har du besittningsskydd, rätt att bo kvar.

Skyddet kan brytas om, till exempel, hyresgästen inte betalt hyran eller har stört sina grannar.

Det kan också brytas om huset ska rivas eller byggas om.

Det är upp till hyresvärden att bevisa att det finns skäl för att hyresavtalet ska upphöra.
Källa: Hyresnämnden

Läs också Hyresnämnden lät mannen behålla lägenheten – nu är han häktad för knark och vapen Värdens nej blev hyresgästens vinst – får betala 10 000 kronor mindre för färgstänken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.